Energie

Comfortabel & duurzaam verwarmen én minder kosten

Het duurt nog even voordat alle woningen in Nederland van het gas af zijn. Ook jij zult je woning uiteindelijk op een andere manier dan met gas moeten verwarmen. En hoewel de kans groot is dat dit voor jou nog wel even duurt, kun je nu al met enkele kleine aanpassingen  flink besparen op je gasverbruik en dus ook op de kosten.
GOED nieuws; want het grootste deel van je energierekening bestaat uit de kosten voor gas.

Hieronder vertelt o.a. wethouder Fleur Spijker hoe zij met een infraroodpaneel als bijverwarming, een comfortabele werkplek op zolder kreeg en haar gasverbruik flink omlaag bracht. Lees de artikelen en laat je adviseren en inspireren om net als andere Leidenaren, deze winter flink geld te besparen!

ENERGIEKOSTEN RUIM 30% LAGER MET INFRAROODPANEEL:
Fleur Spijker deelt haar ervaring met jou.
Besparen én comfortabel bijverwarmen met infraroodpanelen
‘Ik heb het best snel koud,’ vertelt wethouder Fleur Spijker, ‘dus de verwarming draaide op volle toeren. En zelfs dan kreeg ik het boven op zolder niet echt warm. De oplossing kwam met een infraroodpaneel aan het plafond. De warmte kan ongehinderd uitstralen zodat ik er maximaal van profiteer. Zodra ik het aanzet, geeft het paneel vrijwel direct warmte af. Na een klein uurtje zet ik het vaak alweer uit. Dan ben ik zo opgewarmd, dat ik zo een aantal uurtjes zonder verwarming doorwerk.’
Klik hier en lees het hele artikel
ZET JE CV-KETEL OP (0)71!
CV-ketels staan vaak standaard op een hoge temperatuur. Hierdoor verbruik je onnodig veel gas. Zet je ketel lager en bespaar energie zonder verlies van comfort.
In veel huizen staat de temperatuur van de cv-ketel hoger dan nodig is om het huis comfortabel warm te krijgen. In een redelijk tot goed geïsoleerd huis is 60 of 70 graden vaak voldoende. Een huis met (zeer) goede isolatie kun je zelfs met een watertemperatuur van 35 tot 55 graden verwarmen.
Als je een onderhouds-abonnement hebt, kun je je installateur vragen de temperatuur voor je aan te passen. Of je te laten zien hoe je dit zelf kunt doen.
Dit kan tot €100 per jaar besparing opleveren. Je gebruikt minder gas en hierdoor heb je ook minder CO2-uitstoot.
Bovendien zorgt het voor een gelijkmatiger kamertemperatuur en een stiller cv-systeem. Daardoor heb je meer wooncomfort.Bijkomend voordeel is dat als je woning met een lage(re) stooktemperatuur goed is te verwarmen, je alvast goed bent voorbereid op een aardgasloze toekomst om je woning bijvoorbeeld later op een warmtenet aan te sluiten.Lees via deze link alle informatie voor het aanpassen van je cv-temperatuur
BUURTGENOTEN VERDUURZAMEN HUN WONING, JIJ OOK?
Veel Leidenaren zijn actief bezig hun eigen woning te verduurzamen. Zij geven tips en delen graag hun ervaringen om ook jou te inspireren en te helpen. Lees hun verhalen en ga zelf ook aan de slag.
Luuk Jacobs & Buren: “Met ons project maken we een overzicht van mogelijkheden voor de hele buurt waarbij we straatbijeenkomsten en/of keukentafelgesprekken organiseren. Ik zie een enorm groeiend enthousiasme in de twee buurten waar we werken.”

Lees het hele verhaal van Luuk!

Het verduurzamen van je woning hoef je niet alleen te doen. Het is een wirwar van regelgeving, subsidies en mogelijkheden. De wijkambassadeurs van Leiden hebben hierin veel ervaring en expertise en helpen en adviseren je graag!

Mevrouw Harteveld (90 jaar): “Met de hulp van (voormalig) wijkambassadeur Alfons heb ik een subsidie aangevraagd en hebben we gekeken waarin ik het beste kon investeren.”

Lees het hele verhaal van mevrouw Harteveld!

Henk Jan Visser & Buurman: “Mijn tip aan andere Leidenaren: doe niet alles in één keer; veel kleine stapjes zijn ook een hele wandeling!”

Lees het hele verhaal van Henk Jan!

Rob Dirksen: “(Voormalig) wijkambassadeur van Vreewijk, Caroline Piet, heeft mij bewust gemaakt van het nut en de voordelen van duurzame maatregelen en mij aangemoedigd óók mijn huis te verduurzamen. Uiteindelijk heb ik zelfs een full package energiebesparende maatregelen uitgevoerd.”

Lees het hele verhaal van Rob!

Marieke Schuurmans & gezin: “Het is een hele overgang van een nieuwbouwhuis naar een oud huis. Met de verbouwing wilden we het comfort realiseren van een moderne woning (vloerverwarming!) maar wel zo duurzaam mogelijk met energie omspringen.”

Lees het hele verhaal Marieke en haar gezin!

Soms kan het simpel zijn om energieverbruik te minderen, getuige Laura & Raoul: “Met twee personen hebben wij vorige jaar minder dan 1.200kWh aan elektriciteit. Mensen reageren dan ook verbaasd dat het zo laag is. Het vervangen van de verlichting had een erg grote impact op ons verbruik.”

Lees het hele verhaal van Laura & Raoul!

Dat GOED voorbeeld doet volgen, ondervond ook Ankie Verlaan. Met haar acties inspireert zij buurtgenoten.

Ankie Verlaan: “Zelf heb ik veel zonnepanelen en een laadpaal voor onze hybride auto. Inmiddels hebben onze buren ook zonnepanelen en komen steeds meer buren vragen om advies en over wat het ons oplevert.”

Lees het hele verhaal van Ankie

(0)71 TIPS OM ZONDER GEDOE ENERGIE TE BESPAREN!
Waarschijnlijk let je al een beetje op je energie- en gas- verbruik. Maar de kans is groot dat je nog lang niet van alle mogelijkheden profiteert. Als je nog nergens op let, kun je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer 700 euro per jaar besparen.
Bereid je nu voor op de winter met kleine, energiebesparende aanpassingen in je woning en gedrag. Zo kom je comfortabel en met lagere kosten de winter door!

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier