Energie

Energiedoeners werken aan de energietransitie

In PLNT gingen begin november een kleine honderd energiedoeners met elkaar in gesprek over de energietransitie. Het ging over obstakels, oplossingen en stappen vooruit.

Het evenement werd georganiseerd door de gemeente Leiden, onder andere om alle energiedoeners en actieve Leidenaars op het gebied van duurzaamheid en energietransitie te danken voor hun inzet. Want zoals wethouder Yvonne van Delft al stelt, ‘we moeten dit met z’n allen doen en ik ben blij met zoveel inzet van al die actieve Leidenaars.’ Tijdens het evenement was er een informatiemarkt waar mensen met elkaar in gesprek konden en werden successen gevierd op de succesmuur.

Inspirerende sprekers

Ook waren er verschillende sprekers. Zo benadrukte Tjitske Veldkamp (Energiek Leiden) de noodzaak dat iedereen mee moet kunnen doen met de energietransitie en dat het betaalbaar moet zijn. Energiek Leiden maakt zich hier sterk voor en hoopt op veel nieuwe leden. “Ga ermee aan de slag, dat geeft energie!”, stelde Tjitske. Anouk Creusen van de organisatie 75inQ schudde menig bezoeker wakker. “In de energietransitie hebben vooral mannen het voor het zeggen, zowel in de boardroom als op de productievloer. Maar vrouwen ervaren de meeste last van bijvoorbeeld energiearmoede. Laat vrouwen meedenken en meebeslissen in de energietransitie, daar worden we allemaal beter van.” Ook liet ze bezoekers kijken door de ‘generatielens’. “Iedere generatie verdient een andere benaderingswijze, zo krijg je meer mensen mee in de transitie.” Beleidsadviseur Gerwin van Rossem stelde dat isoleren een no-brainer is, maar dat er veel winst is te behalen in hóé je isoleert. Hij gaf een inkijkje in circulair isoleren. “Isoleren met energieverslindende of milieuvervuilende producten is geen winst voor het klimaat. Gebruik liever gebruikte isolatiematerialen of materiaal met lage milieu-impact. Of isoleer met biobased materiaal.” Koos Burgmeijer van het bedrijf EE CARE adviseert veel scholen en zorginstellingen. Hij vertelde dat de zorg als sector vooroploopt en werkt met een routekaart om in 2050 naar nul te kunnen. Op scholen valt nog veel winst te halen, stelde hij. “Je ziet dat ketels in de zomer gewoon aan blijven staan en dat er op ventilatie bespaard kan worden.” Zijn advies: “Zorg dat je je verbruik inzichtelijk hebt, en doe iets met die kennis. Minder verbruiken is altijd goed, voor je portemonnee en voor het milieu.”

De energiedoeners ontmoeten elkaar bij de informatiemarkt

Gloedvolle pitches

Aniek Langendijk van The Field

Er werden ook pitches gehouden. Vier energiedoeners kregen het woord en gingen kort in gesprek met de zaal. Aniek Langendijk, projectmanager van ‘The Field’ hield een wervende pitch over nieuwe oplossingen die de transitie versnellen. Met haar team en samenwerkende partners zoals onderwijsinstellingen en groene bedrijven brengt zij slimme ideeën in de praktijk. Zo werken zij bijvoorbeeld aan het meest energiezuinige en groene gebouw van Leiden, vlak bij het station van Leiden. “En visionaire denkers en doeners zijn meer dan welkom, samen kunnen we de verbeelding in de praktijk brengen.” Bas van Poppel uit de Merenwijk richtte zich in zijn pitch op alternatieven. “Groen gas (door biomassa) door het bestaande aardgasnet is het ei van Columbus,” stelde hij. Hij wil hier, vooral samen met bewoners en belanghebbenden, een serieus plan voor maken. Met urgentie, maar zonder haast. “Immers, als je geen haast hebt, ga je het snelst,” quote hij een beroemd Chinees wijsgeer. Leo Joosten woont in de Oranjerie (Maredijkbuurt) en hield zijn pitch over het mini warmtenet dat zij willen organiseren. “En dan heb je te maken met veel kip-ei-discussies. Denk alleen maar over wie wel en niet mee wil doen, onder welke voorwaarden, wie vindt wat belangrijk: milieu, geld, lawaai, gedoe, terugverdientijd. Wat we inmiddels zeker weten is dat ‘one-size-fits-all’ niet bestaat. En toch gaan we verder, omdat we erin geloven. We maken spread-sheets, wegen belangen, vragen subsidies aan en zijn blij met hulp.” Stephan Ong is ondernemer en onderzoekt met zijn bedrijf SunBioSys of er een markt is voor tweedehands zonnepanelen. “Nu worden ze weggegooid terwijl ze wellicht nog bruikbaar zijn. Slecht voor het milieu en een weggegooide kans.” Samen met investeerders en onderwijsinstellingen ontwikkelt hij een apparaat om afgedankte panelen te testen of ze nog bruikbaar zijn. “Er komt een stroom van zo’n 225.000 afgedankte panelen per jaar aan. Misschien kunnen die deels geplaatst worden bij mensen met energiearmoede?” Stephan vraagt hulp voor zijn initiatief. “We hebben geld nodig om dit apparaat te ontwikkelen, en kennis en netwerk kunnen we natuurlijk ook goed gebruiken.”

Mouwen opstropen

Wethouder Yvonne van Delft (Energie) kreeg energie van de bijeenkomst. “De energietransitie is geen eenvoudige opgave en we moeten het met elkaar doen. Gelukkig zijn er in Leiden veel meedenkers en ‘meedoeners’, dat zie ik al jaren. Ik prijs me daar als wethouder gelukkig mee. Iedereen wil de mouwen opstropen. Zo’n evenement helpt om weer scherp te krijgen waar we heen willen en welke stappen we ieder voor zich én samen moeten zetten. En als ik zie welke ontwikkelingen al in volle gang zijn, stemt me dat positief. Denk aan het Burgerberaad Energietransitie, het Isolatieoffensief, het Mobiel Energiepunt, de samenwerking met Energiek Leiden. En Leiden heeft maar liefst zes klimaatburgemeesters! Dit helpt allemaal om de energietransitie tastbaar en zichtbaar te maken. En dat zorgt ervoor dat steeds meer mensen en initiatieven deze noodzakelijke verandering ondersteunen. Bewoners isoleren hun huis, wijkinitiatieven kiezen samen voor alternatieve warmtebronnen. En iedereen doet zijn best om minder energie te verbruiken.”

Wethouder Yvonne van Delft (Energie) is blij met de inzet van al die actieve Leidenaars

Meer weten?

De gemeente Leiden werkt samen met partners aan een groene, duurzame stad met schonere energie. Meer weten over de Energietransitie? Kijk op leiden.nl/energietransitie ‘

Presentaties

Solare-use
Anouk Creusen 75 inQ
Samen op weg naar verduurzaming EE CARE

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier