Energie

Leiden werkt aan de energietransitie

Verduurzamen, energiebesparing en energietransitie. In de media wordt hier veel over geschreven en heel veel mensen zijn er al mee bezig. Natuurlijk voor de eigen portemonnee, en óók omdat we met elkaar goed voor de aarde willen zorgen. Maar waar begin je? Kun je wel wat hulp gebruiken? Goed nieuws: in Leiden zijn er veel organisaties die gratis willen helpen. Met een volgende stap in verduurzaming, met het maken van een plan, met informatie over energiebesparing of door te helpen met het aanbrengen van kleine maatregelen. Echt, voor iedereen is er hulp beschikbaar.

Op www.gagoed.nl/agenda vind je nog meer mogelijkheden. Bijna iedere dag is er wel ergens in Leiden een duurzaam loket open of zijn er energiedoeners acties.

Leidse Duurzame Dagen
16 en 23 maart 2024
De Leidse Duurzame Huizen Dagen vinden plaats op 16 en 23 maart 2024.
Veertien bewoners van vergaand verduurzaamde huizen stellen hun huis open en tonen de maatregelen die zij getroffen hebben om hun gasgebruik sterk te verminderen of van het gas af te gaan. Zij kunnen veel vertellen over hun keuzen en ervaringen. Kijk hier voor meer informatie: Leidse Duurzame Huizen Dagen – Coöperatie Energiek Leiden
Het Mobiele Energiepunt
staat de komende zaterdagen van 10.00 tot 16.00 uur op verschillende punten in Leiden!
In het voorjaar van 2024 staat het Mobiel Energiepunt weer in verschillende Leidse wijken! Heb je vragen over energiebesparing, isolatie, zonnepanelen of het verduurzamen van jouw huis? De deskundige adviseurs en energiecoaches van Energiek Leiden staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden! Het is niet alleen droge stof, je kunt ook genieten van een lekker kopje koffie. Of doe mee aan het rad van fortuin en win duurzame prijsjes. Kom gezellig langs!

Agenda 

10.00 uur – 16.00 uur

  • Zaterdag 2-3-2024 – Gamma Leiden Noord
  • Zaterdag 9-3-2024 – Winkelcentrum de Kopermolen
  • Zaterdag 16-3-2024 – Winkelcentrum de Luifelbaan
  • Zaterdag 23-3-2024 – Gamma Leiden Zuid
  • Zaterdag 6-4-2024 – Haarlemmerstraat, thv de Lange Mare
  • Zaterdag 13-4-2024 – Gamma Leiden Noord

N.B. Het Mobiel Energiepunt stond in het najaar van 2023 ook al op vier verschillende locaties in Leiden.

komt in maart en april zes zaterdagen naar jouw wijk. Natuurlijk zijn daar ook de energiecoaches actief, zodat al uw vragen beantwoord kunnen worden.

Energiek Leiden
Vraag een gesprek aan met een energiecoach of bezoek een spreekuur
Energiek Leiden is de organisatie die onder andere energiecoaches en buurtinitiatief coaches paraat heeft staan. De energiecoach helpt jou met onderzoeken hoe je kunt besparen en welke duurzame maatregelen u eventueel kunt nemen. Een buurtinitiatief coach is een expert op het gebied van duurzaamheid, isolatie en energietransitie. Deze coaches staan klaar om jouw energieproject met de buurtte ondersteunen en tot een succes te maken: www.energiekleiden.nl.
De Energiefixers071
komen in Februari en maart klussen voor huurders in Leiden Zuidwest
De Energiefixers071 komen in februari en maart klussen in Leiden Zuidwest, speciaal voor de huurders van de woningcorporaties. www.energiefixers071.nl.
Energiefixers071 werken samen met gemeente Leiden, Fonds 1818, Ons Doel, Portaal, Energiek Leiden, BuZz en Incluzio om mensen te helpen met hun hoge energiekosten. Alle hulp en materialen zijn gratis. De energiefixers071 zijn handige mensen die naast Nederlands ook Arabisch, Engels, Frans of Turks spreken.
Duurzaam Leiden
Tot eind april trekt de energiekaravaan door Leiden!
Duurzaam Leiden zet zich op projectbasis in om Leiden en de Leidenaren te helpen verduurzamen. Hun projecten richten zich op de kansen en noden (zoals energie-armoede). Hierbij zoeken ze actief de samenwerking met stadspartners op. Duurzaam Leiden organiseert onder andere de energiekaravaan. Tot eind april trekt de energiekaravaan door de Leidse wijken. In de buurthuizen staan ze tijdens de spreekuren klaar voor vragen. Kijk op de site wanneer hij bij jou in de buurt is of kijk naar de andere projecten van Duurzaam Leiden. www.duurzaamleiden.nl.
Energieloket mboRijnland
Energieloket mboRijnland biedt iedere woensdagavond hulp bij vragen over hoe je jouw huis verduurzaamt. Een afspraak maakt u eenvoudig via www.gagoed.nl/energieloketmbo
Het mbo energieloket is een project van Duurzaam Leiden.
Leids Steunloket Migranten (LSM)
organiseert spreekuren in meerdere talen
Het Leids Steunloket Migranten heeft iedere maandag en donderdag spreekuren waar je terecht kunt met je vragen. Ook organiseren zij in februari en maart in verschillende talen zes avonden over het klimaat en de energietransitie. En een anderstalige energiecoach nodig? Ook dat kan via LSM: www.leidssteunloket.nl.
Een historische woning
is geen probleem, kijk naar de mogelijkheden
De Groene Menukaart Leiden
Homepage (erfgoedleiden.nl)
Huurteam Leiden
helpt je bij energievragen als je er met een huurbaas niet uitkomt
Je huurbaas heeft een verantwoordelijkheid voor het onderhoud en het duurzamer maken van uw huurwoning. Komt u er niet samen uit? Vraag dan om advies van het Huurteam Leiden. www.huurteamleiden.nl of 085-273 49 33

de Leidse woningcorporaties werken samen met de gemeente Leiden om de huurders te helpen met hun energierekening. Er zijn klusrondes, bezoeken aan huis en informatiemarkten.

 

Wie helpt jou nog meer met energievragen? 
Leiden kent talloze organisaties, clubs en vrijwilligers die je willen helpen met het besparen van energie. Bijvoorbeeld met tips en kleine maatregelen. Ook kun je er terecht voor vragen over het verduurzamen van je huis en de energietransitie.
Eerst op uw gemak thuis achter de computer een en ander onderzoeken? Kijk dan op:

– Duurzaambouwloket: het DBL is het onafhankelijke en professionele energieloket van de gemeente Leiden.www.duurzaambouwloket.nlMilieucentraal is een praktische gids voor iedere duurzame stap. Met informatie over zelf isoleren, testen om inzicht te krijgen in je eigen situatie en subsidiemogelijkheden.www.milieucentraal.nlwww.energie.steffie.nl/nl/: energietips eenvoudig uitgelegd en een bespaarspel in acht verschillende talen.  

www.huisisolerenleiden.nl

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier