Energie

Laura & Raoul

Wij, Laura en Raoul, zijn momenteel bezig met de renovatie van een oud huis in Leiden. Hier proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met het minimaliseren van het toekomstige energieverbruik. Maar ook in ons huidige huis doen we ons best het energieverbruik laag te houden.

Afgelopen jaren hebben we alle verlichting in ons huidige huis vervangen door LED. Verder gaan we ‘gewoon’ bewust om met energie. Zo hangen we de kleren op in plaats van ze in een droger te stoppen en hebben we geen vriezer nodig omdat we daar bij de boodschappen en het koken al rekening mee houden.

Ons toekomstige huis gaan we volledig renoveren en biedt ons dus de mogelijkheid om alles aan te pakken. Zo krijgen we een isolerende schuimbetonvloer met vloerverwarming, worden de muren en daken volledig opnieuw geïsoleerd en gelijk geschikt gemaakt voor de aanleg van een groen dak en wordt al het glas vervangen door HR++.

Grote impact: lichtvervanging
Het vervangen van de verlichting had een erg grote impact op het verbruik. Met twee personen hebben wij vorige jaar minder dan 1200kWh aan elektriciteit verbruikt in ons huidige huis. Mensen reageren dan ook verbaasd dat het zo laag is (en ook dat we kunnen leven zonder vriezer). Vervangen van verlichting is zo eenvoudig en zeer effectief! Verder hopen we dat het verbruik van gas en elektra in het gerenoveerde huis straks,  net als nu, ver beneden het gemiddelde ligt.

Het idee van het groene dak komt van onze wijkambassadeurs af, net als de mogelijkheid om bijvoorbeeld buitenisolatie toe te passen.

Door bewust te handelen kun je meer besparen. Alle kleine dingetjes helpen mee. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier