Energie

GOED gesprek met wethouder Fleur Spijker

Net als vele anderen, werkt ook het gemeentelijk bestuur van Leiden sinds een maand of negen zo veel als mogelijk vanuit huis. Dit betekende dat Fleur Spijker, wethouder Duurzame Verstedelijking, op zoek moest naar een geschikte werkplek in huis. Dit werd een hoekje op zolder. Tot het najaar werkte dit prima. Maar daarna werd het al gauw kouder en werd de verwarming steeds een graadje hoger gezet. Al snel stegen de energielasten explosief. Een nadeel van thuiswerken waarin veel mensen zich ongetwijfeld herkennen.

Energiekosten ruim 30% omlaag met infraroodpaneel

‘Ik heb het best snel koud, vertelt wethouder Fleur Spijker, ‘dus de verwarming draaide op volle toeren. En zelfs dan kreeg ik het boven op zolder niet echt warm. Ik herinnerde mij een bewoonster die ik vorig jaar ontmoette tijdens de Nationale Huizenroute in de Merenwijk. Zij had een klein infraroodpaneel in huis en was daar heel enthousiast over. Dat bracht me een maand of twee geleden op het idee om ook een infraroodpaneel te kopen. Het bleek de ideale oplossing. Het paneel is best groot met een capaciteit van 900 watt maar kon aan het plafond, precies boven mijn werkplek, worden geïnstalleerd. Het paneel valt nauwelijks op. Vanaf het plafond kan de warmte ongehinderd uitstralen zodat ik er maximaal van profiteer. Zodra ik het aanzet, geeft het paneel vrijwel direct warmte af. Na een klein uurtje zet ik het vaak alweer uit. Dan ben ik zo opgewarmd, dat ik zo een aantal uurtjes zonder verwarming doorwerk. Ik denk dat ik het gemiddeld twee, drie keer per dag een klein uurtje aan heb staan.’
Overdag is er vrijwel niemand thuis en sinds het infraroodpaneel is geïnstalleerd, gaat de cv bij Fleur thuis overdag weer uit. Dit had een groot effect op de energiekosten. Per maand besparen ze nu ruim 30% energie. Het infraroodpaneel verdiende zich in heel korte tijd terug.

Jaren ’50 huis:
zonnepanelen, vloerisolatie en radiatorventilatoren

We zijn benieuwd wat de besparingen nu precies zijn. Fleur licht toe: ‘We wonen in een huis dat in de jaren vijftig is gebouwd. Huizen uit die tijd zijn best lastig te verduurzamen en we kunnen maar beperkt isoleren. Maar wat kan, doen we. We krijgen zonnepanelen op het dak in combinatie met een accu. De ruimte onder de vloer is zo laag, dat bedrijven dit niet konden isoleren. Dat hebben wij toen zelf gedaan. Al het glas is vervangen door HR glas. Ook hebben we radiatorventilatoren. Dat is echt een uitkomst. Eerder duurde het al gauw één tot anderhalf uur voordat het huis een beetje was opgewarmd. De ventilatoren verspreiden de warme lucht door de ruimte waardoor het veel sneller warm is.’

Ruim 100 euro minder gas per maand

Via een app en de slimme meter kan Fleur elk moment het energieverbruik bekijken. Dat maakt vergelijken van het gebruik voor en na installatie van het paneel heel makkelijk. ‘Je ziet dat we nu per maand 20 euro meer stroom gebruiken. Maar het gasverbruik daalde met 105 euro per maand! En dan vergelijk ik nog met een relatief warme maand met weinig verbruik. Als ik naar een koude maand van 2019 terugkijk, is het verschil zelfs nog groter. Bovendien zijn wij nu met de lockdown de hele week thuis aan het werk en hadden we de hele dag moeten stoken.’

Wel of niet investeren in infraroodpanelen?

Infraroodpanelen werken anders dan ‘gewone’ verwarming, die de lucht in de hele ruimte verwarmt. De panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer en zijn over het algemeen niet geschikt als hoofdverwarming voor het hele huis.
Wil je een bepaalde plek in huis verwarmen, dan zijn de panelen een ideale oplossing. Bijvoorbeeld een werkplek of de badkamer. Je bespaart vooral energie wanneer je in combinatie met het paneel, je cv-temperatuur lager of zelfs uit zet.
De panelen zijn er in verschillende afmetingen en wattages. Hoe hoger de wattage, hoe groter over het algemeen de ruimte die wordt bereikt door de straling. Zit je dicht bij het paneel, dan kun je dus kiezen voor een lager wattage met een lager energieverbruik.

Verbruik infraroodpaneel

Een paneel van 1.000 watt verbruikt 1 kilowatt per uur, wat neerkomt op ongeveer 22 ct. Dit verschilt enigszins per energieleverancier. Er zijn veel verschillende panelen. Welk paneel voor jou de beste keuze is, is onder andere afhankelijk van het gebruik en de ruimte waarvoor het paneel is bedoeld. Ook hoe lang je in de ruimte bent, heeft invloed op je keuze.
Oriënteer je dan ook vooraf via internet, laat je adviseren door een deskundig adviseur en overweeg om eerst één paneel te kopen om het uit te proberen. Er zijn veel sites met informatie. Let op eventuele commerciële belangen!

Meer informatie vind je onder andere bij Milieucentraal

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier