Energie

Henk Jan Visser: veel kleine stapjes zijn ook een wandeling

Ik woon nu 28 jaar in Leiden, waarvan 27 jaar in de Bockhorst in een “veel onder één kap woning” (ook wel bekend als rijtjeshuis). Verder werk ik in Utrecht, maar heb nooit de behoefte gevoeld Leiden in te ruilen voor een andere woonplaats. Ze vieren nergens anders 2 en 3 oktober en in de Bockhorst wonen leuke mensen.

Samen met Luuk Jacobs ben ik trekker van het project Enurrgie Lekkerr Zelluf. In ons huis zijn we ooit begonnen met het vervangen van enkel glas door dubbel glas. In 1995 hebben we onze eerste HRketel aangeschaft en daarna bij een verbouwing de muren geïsoleerd. Later hebben we ook de vloer geïsoleerd. Bij een volgende verbouwing hebben we op de begane grond al het glas vervangen door HR++ glas. In 2012 hebben we zonder enige subsidie (die was er op dat moment niet) zonnepanelen aangeschaft. Ook zonder subsidie levert dat geld op!
Vorig jaar is de centrale verwarming waterzijdig goed ingeregeld. Tot slot heb ik dit jaar extra (tweedehands 4 jaar oude) zonnepanelen op de schuur gelegd. Weer geen subsidie omdat ze tweedehands zijn. Maar ze leveren nog steeds geld op; een veelvoud van de rente die je op een spaarrekening krijgt.

Stadsmolens voor Leidenaars
Dit jaar ben ik vanuit de burgertop samen met enige bewoners uit Transvaal gestart met een gezamenlijk energiescan. Ik organiseer dat voor de Bockhorst. Tot slot zit ik in het bestuur van een vereniging die coöperatief windmolens bouwt en exploiteert. Ook voor Leiden zou het mooi zijn als we met een paar stadsmolens, die eigendom van Leidenaars zijn, een deel van ons elektriciteitsgebruik zelf opwekken en de winst in overleg met de leden van de coöperatie kunnen besteden aan duurzaamheid in onze stad.

Energiebesparing versus comfort
Alle maatregelen bij ons thuis hebben een behoorlijke besparing van de energiekosten opgeleverd! Wat we ook belangrijk vinden is comfort. Ons huis is veel behaaglijker geworden! Onze omgeving merkt weinig van onze maatregelen. Veel zaken zoals HR++ glas, vloerisolatie zie je niet. Ook moeten we vaak onze zonnepanelen aanwijzen. We hebben namelijk destijds iets meer betaald voor zwarte panelen met zwarte randen en we hebben niet ons dak maximaal vol gelegd maar ervoor gekozen om ze symmetrisch boven de dakkapel te leggen. Duurzaamheid is namelijk meer dan energie. Het oog wil ook wat.

In de jaren dat wij in ons huis de maatregelen namen waren er nog geen wijkambassadeurs. De huidige wijkambassadeur Yung heeft ons zeker geholpen met de energiescan. En hij kan ook helpen bij een gezamenlijke inkoop, wat weer flink kan schelen in de investeringskosten.

Mijn tip aan andere Leidenaren: je hoeft niet alles gelijk in één keer te doen; veel kleine stapjes zijn ook een hele wandeling! Als ik vandaag zou moeten beginnen zou ik er voor zorgen dat voor de winter de vloer geïsoleerd wordt. Dat levert gelijk geld en comfort op. En als ik dan nog ruimte in mijn portemonnee heb zou ik ook voor de winter HR++ glas op de begane grond laten plaatsen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier