Leidse KOPlopers

Studentenverenigingen

Wegwerpbekers mogen vanaf 1 januari 2024 niet meer gebruikt worden. Is jouw studentenvereniging daar al klaar voor? Lees hieronder meer over de opties, jouw voorgangers en hoe wij je kunnen helpen.

In Leiden worden jaarlijks ongeveer 22 miljoen wegwerpbekers gebruikt, wat neerkomt op ruim 60.000 bekers per dag. Een klein deel daarvan kan worden gerecycled, maar het overgrote deel gaat naar de verbrandingsoven of belandt in de natuur. Naast de negatieve effecten van het afval van wegwerpbekers, is het natuurlijk ook zonde om zoveel nieuw materiaal te gebruiken voor iets dat na eenmalig gebruik wordt weggegooid.

Bij borrels en feesten in de soos worden veel drankjes geschonken. Op een avond zit je zo al snel op honderden gebruikte bekers, en met wegwerp belanden die veelal op de grond. Hoe zonde is dat?

Een nieuwe landelijke regeling vanuit het ministerie limiteert het gebruik van wegwerpbekers per 1 januari 2024. De toekomstbestendige en betaalbaardere manier om met deze regeling om te gaan is door wegwerpbekers te vervangen door herbruikbare bekers. Herbruikbare bekers zijn vaak gemaakt keramiek, glas of hard plastic en kunnen worden afgewassen, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Door het gebruik van herbruikbare bekers wordt afval voorkomen en worden er minder nieuwe grondstoffen gebruikt. Dat is goed voor de aarde en goed voor de portemonnee.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier