Leidse KOPlopers

Augustinus

Bij de Leidse studentenvereniging Augustinus worden enkel nog herbruikbare bekers gebruikt. De bekers zijn van hard plastic en worden uitgegeven in ruil voor een euro statiegeld of een bekermuntje. Hieronder lees je hun verhaal.

 

Hoe hebben jullie de overgang van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers aangepakt? 

Wij zijn na een minder succesvolle pilot met glas overgegaan naar hard plastic. Om te voorkomen dat er nog steeds veel op de grond zou worden gegooid of mee naar huis zou worden genomen hebben we een statiegeldsysteem ingesteld. Iedereen betaalt voor een beker en krijgt een zogenaamde ‘bekermunt’ terug op het moment dat de beker weer wordt ingeleverd. Wij hebben ervoor gekozen om nooit geld of een consumptie terug te geven voor een beker, aangezien er dan meer gestimuleerd zou worden om schone bekers van de bar te stelen en deze tegen betaling weer terug in te leveren.

Wat levert het op? 

Op financieel vlak levert het ons op dit moment niets op. De kosten die we kwijt zijn aan kapotte of missende bekers worden wel voldoende gecompenseerd door het statiegeldsysteem. Verder kost het ons wel wat om de bekers te laten leveren en laten spoelen, dit doen wij via CupStack. De huur van de bekers wordt door onze bierleverancier voor ons betaald, dus dit scheelt wel flink in de kosten.

Verder hebben wij veel minder afval per week. Waar er na een borrel met wegwerpplastic duizenden bekers op de grond lagen, zijn dit er nu nog maar tientallen per week. Onder aan de streep besparen we

Hebben jullie tips voor andere studentenverenigingen die de stap nog moeten zetten?

Andere studentenverenigingen raden wij aan om een samenwerking met CupStack, of een soort gelijk bedrijf, aan te gaan. Omdat je hiermee wekelijks (of vaker wanneer nodig) de gebruikte bekers inlevert, en weer nieuwe, schone bekers ervoor terug krijgt, is het niet nodig om de hele bar te verbouwen of een professionele spoelmachine aan te schaffen voor het spoelen van bekers. Dit wordt namelijk wekelijks, op professionele wijze, door CupStack gedaan. Kijk vooral ook naar een samenwerking met de bierleverancier. Wij hebben gemerkt dat zij ook veel bezig zijn met verduurzaming en om deze reden ook een deel van onze kosten willen dekken.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de bekers schoon blijven?

Tijdens de borrels spoelen wij de bekers achter de bar (op dezelfde wijze dat glazen in een kroeg worden gespoeld). Daarnaast worden ze dus door CupStack wekelijks op professionele manier gespoeld. Omdat de roulatie van bekers wekelijks is, voorkomen we dat bekers echt vies kunnen worden. Ook scheelt het dat er vanwege het statiegeldsysteem erg weinig bekers op de grond belanden, waardoor ze ook een stuk minder vies zijn bij het retourneren aan de bar. Mochten er wel bekers ingeleverd worden die heel vies zijn en duidelijk lang op de grond hebben gelegen, dan nemen we deze niet aan in ruil voor een nieuwe beker of bekermunt, maar zal degene die het inlevert toch een nieuwe beker moeten betalen. Omdat men dit inmiddels weet, houdt iedereen de bekers over het algemeen netjes bij zich.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier