Leidse KOPlopers

Horeca

Er komen nieuwe regels aan voor wegwerpbekers. Deze regels gaan trapsgewijs in, de eerste voor afhalen en bezorgen vanaf 1 juli 2023 en de tweede voor consumptie op locatie vanaf 1 januari 2024. Is jouw bedrijf er al klaar voor? Hieronder lees je meer.

Dagelijks worden er in Nederland 19 miljoen plastic bevattende wegwerpbekers en -bakjes weggegooid. In Leiden komt dit neer op jaarlijks 22 miljoen wegwerpbekers, ongeveer 60.000 per dag! Omdat alleen een klein deel hiervan kan worden gerecycled wordt het overgrote deel van deze wegwerpplastics verbrand of komt in de natuur terecht. Naast de milieuschade die dit oplevert is het ook zonde van het materiaal dat na éénmalig gebruik wordt weggegooid.

De nieuwe landelijke regeling heeft invloed op twee vlakken van de bedrijfsvoering. Dit beïnvloed ook uw bedrijf.

Dranken to-go

De eerste wijziging gaat over afhalen en bezorgen. Daar is het vanaf 1 juli 2023 niet meer mogelijk om wegwerpbekers gratis aan de gast mee te geven. Voor de wegwerbekers moet een toeslag worden gerekend, zoals als bij plastictasjes nu. De hoogte van de toeslag bepaald u zelf maar de richtlijn is € 0,25 per beker. De toeslag voor een beker en bakje dat plastic bevat, moet apart op de rekening worden vermeld.

Daarnaast is het vanaf 1 juli 2023 ook verplicht om een herbruikbaar alternatief of ‘Bring Your Own’ aan te bieden. Bring Your Own zijn verpakkingen die de gast zelf meeneemt om het eten of drinken in mee te nemen.

Dranken op locatie

De tweede wijziging gaat over consumptie ter plaatse. Daar is het vanaf 1 januari 2024 verboden om wegwerpbekers aan te bieden en wordt hergebruik de norm. Denk hierbij aan bekers van keramiek, porselein, glas of hardplastics die kunnen worden afgewassen. Let op, er is geen overgangstermijn, het is de bedoeling dat u de plastic voorraad die u nu heeft voor 1 januari 2024 op maakt.

 

Meer informatie over de wetgeving is te vinden op deze factsheet van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier