Leidse KOPlopers

Sportverenigingen

Sinds 1 januari 2024 mogen er geen wegwerpbekers meer gebruikt worden bij sportverenigingen. Lees hieronder meer over de opties, wie je al voorgingen en hoe wij je kunnen helpen.

In Leiden worden jaarlijks ongeveer 22 miljoen wegwerpbekers gebruikt, wat neerkomt op ruim 60.000 bekers per dag. Een klein deel daarvan kan worden gerecycled, maar het overgrote deel gaat naar de verbrandingsoven of belandt in de natuur. Naast de negatieve effecten van het afval van wegwerpbekers, is het natuurlijk ook zonde om zoveel nieuw materiaal te gebruiken voor iets dat na eenmalig gebruik wordt weggegooid.

Een landelijke regeling vanuit het ministerie limiteert het gebruik van wegwerpbekers sinds 1 januari 2024. De toekomstbestendige en betaalbaardere manier om met deze regeling om te gaan is door wegwerpbekers te vervangen door herbruikbare bekers. Herbruikbare bekers zijn vaak gemaakt keramiek, glas of hard plastic en kunnen worden afgewassen, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden. Door het gebruik van herbruikbare bekers wordt afval voorkomen en worden er minder nieuwe grondstoffen gebruikt. Dat is goed voor de aarde en goed voor de portemonnee.

 

Meer informatie over de wetgeving is te vinden op deze factsheet van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Waarom is een herbruikbare beker beter dan een wegwerpbeker?
De term ‘wegwerpbeker’ laat eigenlijk al zien hoe weinig waarde zo’n beker heeft. De beker wordt vaak na één keer gebruiken weggegooid. En dat is natuurlijk zonde als je bedenkt hoeveel moeite er wordt gedaan om een beker te maken en hoeveel materialen (karton, plastic en lijm) er na 1 keer gebruiken worden weggegooid. Deze beker kan in de meeste gevallen niet worden gerecycled en belandt dus op de afvalberg.

Een herbruikbare beker moet natuurlijk ook worden gemaakt en ook hier zijn materialen voor nodig, alleen wordt dit product niet na gebruik weggegooid. De beker wordt schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Zo voorkomen we een grote hoeveelheid afval en onnodig gebruik van nieuwe materialen. Dit laatste is extra belangrijk geworden door de stijgende materiaalprijzen en leveringstekorten die momenteel spelen.

 

Waarom kiezen voor herbruikbare bekers in plaats van het recyclen van wegwerpbekers?
Sommige wegwerpbekers worden ‘recyclebeker’ genoemd omdat ze wel recyclebaar zijn maar in de praktijk gebeurt dit weinig. Doordat de beker bestaat uit een combinatie van karton en plastic, en doordat de bekers vaak te vies worden verzameld, is het recyclen lastiger en vaak ook duurder. Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld maar 6% van de wegwerpbekers daadwerkelijk wordt ingezameld voor recycling en dat 15% van deze bekers zijn vervolgens vaak te vervuild om te kunnen recyclen (Siem Haffmans, 2020).
Welke opties van herbruikbare bekers zijn er?
Herbruikbare bekers zijn er in verschillende vormen en maten. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een keramieken mok, een hittebestendig glas of een beker van hard plastic. Wat voor een vereniging het beste werkt zal ook afhankelijk zijn van wat je medewerkers willen. Verschillende factoren kunnen hierin een rol spelen, zoals hoe de beker eruit ziet of de beker stapelbaar is en hoe de beker schoongemaakt gaat worden.

Of de beker goed is voor het milieu is ook belangrijk bij de keuze voor een herbruikbare beker. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands bekers of bekers die in Nederland worden gemaakt en niet worden vervoerd vanuit een ver land. Medewerkers zelf een beker laten meenemen, is natuurlijk ook een mooie duurzame optie.

De mokken van het Circulair Warenhuis

Kringloopbedrijf Het Circulair Warenhuis heeft veel servies dat nog onbeschadigd is maar niet wordt verkocht. Zij hebben bedacht om de buitenkant van de mokken te zandstralen en er zo een uniforme lijn van te maken die makkelijk met elkaar gecombineerd kan worden. De originele vorm blijft behouden waardoor iedereen zijn eigen mok nog kan herkennen.

Dit concept redt talloze kopjes die anders worden weggegooid en het voorziet in werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Een gezandstraalde mok kost rond de €5,- excl. btw. Bedrukking is ook mogelijk tegen een meerprijs.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier