K.S.R.V. Njord
Studentenroeivereniging Njord is jaren geleden al overgestapt op herbruikbare bekers. Ze adviseren om met de leverancier in gesprek te gaan en samen tot een aanpak te komen. Hieronder lees je meer over de aanpak van Njord.
Hoe hebben jullie de overgang van wegwerpbekers naar herbruikbare bekers aangepakt?
In 2017 zijn we begonnen met het verduurzamen van de hele vereniging. Onder het mom `Njord goes green` zijn vele aspecten van verduurzaming al aan bod gekomen, zo ook de overgang op herbruikbaar hard plastic. De gesprekken zijn in 2016 gevoerd met verschillende partijen, in die tijd waren we al vroeg bij het verduurzamen. Er is gekozen voor het afnemen van hard plastic bekers bij onze bierleverancier Heineken. Voorheen kregen wij de zacht plastic bekers gratis van ze, maar hard plastic zouden we voor moeten betalen. Toch is de keuze gemaakt om voor het hard plastic te gaan. Dit scheelde enorm bij het opruimen ’s avonds en in afval.
Wat levert het op?
Omdat onze vereniging groeit is het steeds meer op gaan leveren natuurlijk. De kosten van het legen van de vuilcontainers zijn al 7 jaar gehalveerd (zo’n 2000 euro per jaar!) en we kopen nu elk half jaar een nieuwe voorraad om de oude bekers te vernieuwen. Per borrel scheelt het ongeveer 2000 zacht plastic bekers aan afval.
Hebben jullie tips voor andere studentenverenigingen die de stap nog moeten zetten?
Ga in gesprek met jullie leverancier, zij zullen ook de stap moeten gaan zetten dus ze hebben vast wel veel tips. Neem ook contact op met statiegeld nederland voor het aanschaffen van een statiegeld container nu er op veel drankverpakkingen statiegeld zit!
Hoe zorgen jullie ervoor dat de bekers schoon blijven?
Omdat wij een relatief kleinschalige vereniging zijn, kunnen we tegen de aanvoer van vieze glazen ´opspoelen´. Iemand van de Buffet Commissie of Tapcommissie heeft de taak om vieze glazen die worden ingeleverd door de leden te spoelen met een speciaal soort glazenspoelmiddel. Ook worden ze regelmatig gewassen in onze horeca vaatwasser en vervangen we dus elk half jaar een groot deel van de glazen.