Biodiversiteit

Vergroen de tuin: voordelen, opties en aanleg

De afgelopen jaren hebben we met elkaar al veel tegels ingeruild voor levend groen in Leiden met Operatie Steenbreek. Groene tuinen, straten en buurten dragen bij aan een gezond, biodivers en klimaatbestendig Leiden. Ook jij kunt eenvoudig je tuin verrijken met groen.

De voordelen

Veel mensen willen een mooie tuin, zonder al te veel werk. Er wordt dan al snel gekozen voor een betegelde tuin, maar dat heeft nadelen. Door tegels is het er in de zomer extra heet, bij een zware regenbui extra nat en vogels, vlinders en andere dieren zul je er niet vaak zien. En dan moeten de tegels toch nog worden schoongemaakt. Met een groene tuin heb je dit zo opgelost en dat hoeft niet meer werk te zijn dan tegels!

 

Het vergroenen van je tuin maakt het een aangename plek. In de zomer vind je hier verkoeling dichtbij huis. Die koele, groene tuin zorgt daarnaast voor een schonere lucht en een mooi aanzicht. Groen is gezond, voor jezelf, de buren en de natuur. Daar heb je een tuin tenslotte voor. Vogels, vlinders en bijen kunnen in een groene tuin goed vertoeven. Valt er een zware bui? Dan kan het regenwater in jouw groene tuin gewoon wegzakken in de grond.

De mogelijkheden

Juist een groene tuin kan op maat gemaakt worden voor jouw tuinwensen. Je kunt gaan voor een tuin vol met verschillende planten en water elementen. Of houd het simpel en ga voor makkelijke planten en een groene erfafscheiding (zoals een heg). Ook dat is al waardevol!

Bij iedere voorkeur past een groene tuin:

  • Onderhoudsarm: Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn. Met het juiste ontwerp vraagt een groene tuin beperkt onderhoud. Zorg bijvoorbeeld voor begrenzing van border en gazon, makkelijke vaste planten en bodembedekkers tegen onkruid. Lees hier meer tips.
  • Levende tuin: Haal alles uit het groen en breng leven in je tuin! Zingende vogels, mooie vlinders en een plek voor bijen. Met een paar simpele ideeën lok je dieren naar je tuin. Bijvoorbeeld een stukje wilde bloemen, een stapelmuurtje en een vijver voor padden en libellen. Lees hier meer tips.
  • Kindvriendelijke tuin: Lekker spelen in het groen! Een groene tuin is ook voor kinderen prettig. De zachte ondergrond van een grasveld, op avontuur in eigen tuin en oefenen met tuinieren in een moestuintje. Er is van alles mogelijk. Lees hier meer tips.

 

Een klimaatbestendige tuin is naast meer groen ook gebaad bij slim omgaan met water. Op verschillende manieren kan het regenwater dat in jouw tuin valt goed wordt verwerkt.

  • Regenpijp afkoppelen van het riool naar de tuin. Zo zorg je ervoor dat het riool bij een zware bui minder snel overbelast raakt. Dat voorkomt wateroverlast op straat.
  • Tegels eruit en vervangen door groen of waterdoorlatende verharding. Zo kan regenwater beter in de grond wegzakken.
  • Regenwater opvangen in bijvoorbeeld een regenton of vijver. Zo voorkom je wateroverlast in de tuin en heb je ook gratis water om te gebruiken tijdens droge perioden.

 

Aan de slag!

Met het vergroenen van de tuin ga je eenvoudig en snel zelf aan de slag. Een paar tegels eruit en planten erin is een simpel begin. Vergeet niet: het is niet óf een grijze tuin óf een groene tuin. Je kunt in kleine stappen vergroenen en het zo maken als je zelf wilt. Schakel eventueel een expert in voor advies en uitvoering, of laat je adviseren bij een tuincentrum.

Meer weten? Er zijn veel websites met informatie, tips en voorbeelden:

  • Bij Rainproof lees je alle mogelijkheden om je tuin bestand te maken tegen hevige regen.
  • Waterklaar geeft informatie over de inrichting van een klimaatbestendige tuin.
  • Lees bij Operatie steenbreek waarom het zo belangrijk is tegels te vervangen door groen
  • Bekijk Huisje Boompje Beter voor tips over een regenbestendige, koele en natuurrijke tuin
  • Check hoe goed je al bezig bent en krijg hulp bij jouw groene tuin via een handige app, de Nationale Tuincheck

Geen tuin? Geen probleem!

Ook wanneer je geen tuin hebt, kun je bijdragen aan een groen en klimaatbestendig Leiden. Vergroen je balkon, leg een geveltuin aan of onderhoud een boomspiegel in je buurt. Of verrijk je woning met een groen dak of een groene gevel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier