Wat je wilt weten over geveltuinen: voordelen, soorten en aanleg
Een geveltuin is een strook met planten tegen de gevel van een gebouw. Een smal tuintje, met een grote impact. Het geeft de straat een prachtige groene uitstraling en draagt ook nog bij aan een klimaatbestendige omgeving.
De voordelen
Een geveltuin is eenvoudig en zonder al te veel kosten aan te leggen. Een kleine moeite met een hoop voordelen. Misschien wel het leukste voordeel: een geveltuin zie je vanaf de straat! Het fleurt de buurt helemaal op. Zeker wanneer je samen met je buren aan de slag gaat. Andere voordelen zijn:
- Koele straat. Geveltuinen dragen bij aan een koelere straat. Vooral bladrijke planten verdampen water en dat geeft verkoeling. Een natuurlijke airconditioning dus, wel zo prettig op een hete zomerdag!
- Temperatuur in huis. Een geveltuin met klimplanten heeft ook binnenshuis effect op de temperatuur, omdat muren onder bedekking van planten minder snel opwarmen en afkoelen.
- Minder wateroverlast. Door een rij tegels langs de gevel te vervangen door een tuintje, kan het regenwater dat van de gevel afstroomt hier in de grond zakken. Het overtollig water gaat vertraagd de grond in of richting het riool. Bij een zware regenbui betekent dit minder wateroverlast op straat.
- Luchtkwaliteit. Meer planten in de straat vangen samen meer fijnstof uit de lucht. Daarbij geven planten zuurstof af. Dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de straat.
- Biodiversiteit. Een geveltuin is stadsnatuur en dat trekt bijen, vlinders en vogels aan. Dat bevordert de biodiversiteit in Leiden.
Heb je al planten bij je gevel staan, maar in potten? Overweeg dan toch wat tegels te verwijderen en je planten in de volle grond te zetten. Dan hoef je ze minder vaak water te geven!
De mogelijkheden
Een geveltuin aanleggen is een simpele ingreep: vanuit de gemeente helpen we je met de aanleg en de juiste grond. Daarbij kijken we eerst of de stoep breed genoeg blijft voor voetgangers en rolstoelen. De variatie in geveltuinen zit in de planten die je er in zet. Welke bloemen en planten in jouw geveltuin passen, heeft met verschillende zaken te maken:
- Hoeveel zon staat er op je gevel? Een (half)schaduw gevel vraagt om andere beplanting dan een zonnige gevel. Lees suggesties voor planten in deze folder.
- Welke dieren wil je aantrekken? Er zijn planten waar vlinders op afkomen en planten die vooral bijen en hommels aantrekken. Liever veel vogels? Denk dan aan bijvoorbeeld een klimop, kamperfoelie of hulst. Lees suggesties in deze folder.
- Hoeveel ruimte is er? Afhankelijk van de ruimte op de stoep kun je één of meerdere rijen tegels verwijderen voor de geveltuin. Als de ruimte beperkt is, kan er ook één tegel uit met daarin een klimplant. Bedenk je bij de plantkeuze ook dat de ene plant hoger wordt dan de ander. Een klimplant kan op gegeven moment zelfs een groot deel van je gevel bedekken.
De straat wordt nog mooier wanneer je samen met je buren geveltuinen aanlegt. Vergeet dus niet te informeren of de buren ook geïnteresseerd zijn in het vergroenen van de straat.
Aan de slag!
Wil je een geveltuin aanleggen? Vraag eens aan je buren of ze ook mee willen doen. Meld de geveltuin vervolgens aan via aandeslag@leiden.nl of bel 14 071. Vanuit het project Samen aan de Slag van de gemeente kijken we of er voldoende ruimte is, leggen we de geveltuin voor je aan en geven advies over beplanting. Als bewoner koop je zelf de planten. Vraag je met meerdere buren een geveltuin aan, dan worden de planten ook deels vergoed.
Meer lezen? Bekijk dan eens de folders Geveltuinen in Leiden en De geveltuin. Je leest hierin over de spelregels in Leiden en hulp bij financiering. Ook vind je er tips voor aanleg, onderhoud en welke planten en bloemen jouw straat kunnen opfleuren!