Biodiversiteit

Meer groen in je straat of buurt? Onderhoud een boomspiegel

Groen in de straat maakt de Leidse buurten fleurig en ook nog klimaatbestendig. Ieder onverhard en beplant stuk grond in de stad levert een bijdrage aan biodiversiteit, verkoeling en minder wateroverlast.


Wat kan jij doen?

Kansen om de stad te vergroenen zijn er altijd en overal. De gemeente investeert in meer groen en doet dat graag samen! Wil jij zelf ook aan de slag? Adopteer dan een boomspiegel of ander groen in je straat of buurt. Zo onderhoud jij een stukje klimaatbestendigheid en gezondheid. Voor jezelf en je buren.

Een boomspiegel is een stukje grond rondom een boom. Deze ruimte kan mooi worden opgevuld met planten, in allerlei soorten en maten.

De gemeente zorgt voor het verwijderen van de tegels, het aanleggen van de rand en het aanbrengen van een vruchtbare laag aarde voor de planten. Je kiest en koopt zelf de planten en bloemen voor de boomspiegel. Ook na het aanleggen blijven je groene vingers actief in het onderhoud van jouw stukje natuur.

Aan de slag!
Ben je enthousiast? Neem contact op met aandeslag@leiden.nl of bel 14071 en vraag naar de onderhoudscoach.

Vergeet niet, we doen het samen!

  • De onderhoudscoach van de gemeente geeft je advies over de aanleg en het onderhoud van jouw boomspiegel en kan ook adviseren over de juiste planten.
  • Stel je vragen ook eens in het tuincentrum. Zij weten bijvoorbeeld welke planten het beste zijn voor de biodiversiteit.
  • Vertel je buren over je plannen. Zij kunnen je helpen. En misschien leidt enthousiasme in de buurt wel tot vergroening op grotere schaal!

Meer weten? Bekijk de flyer Bloeiende Boomspiegels. Hierin staat meer informatie over het adopteren van een boomspiegel in Leiden. Je vindt er ook inspiratie voor thema’s en plantensoorten voor jouw stukje groen. Lees hier de ervaring van een bewonersactie voor boomspiegels in de Coebel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier