Biodiversiteit

Geen tuin? Geen probleem! Vergroen je balkon

Ook op een balkon of terras creëer je eenvoudig de voordelen van een groene omgeving. Dat fleurt het aanzicht op, voor jou én je buren! Daarnaast maakt groen jouw balkon en terras een aangenamere plek.

 

De voordelen

Een groen balkon of terras is mooi om naar te kijken. Voor jezelf, wanneer je binnen bent of buiten op je balkon. Maar ook voor de mensen in de straat is het een prachtig aanzicht. Daarnaast draag je met een groen balkon bij aan een klimaatbestendig en biodivers Leiden:

  • Met groen op een balkon of terras profiteer je van verkoeling op hete dagen. Planten bieden een natuurlijke airconditioning wanneer je op het balkon bent. Daarnaast zorgen hangende en klimmende planten ervoor dat de muur niet te heet wordt; dat merk je ook aan de temperatuur binnenshuis.
  • Een groen balkon of terras stimuleert de biodiversiteit, omdat het meer leefruimte biedt aan vogels, vlinders en bijen. Zij weten ook op de hoogte van je balkon de bloemen te vinden! Dat is leuk om te zien én zo help je de natuur in Leiden een handje.
  • Valt er voldoende zon op je balkon of terras? Dan kun je hier zelfs ‘moestuinieren’. Van kruiden tot fruit en groentes. Dat maakt een groen balkon of terras leuk én lekker!

De mogelijkheden

Kan dat allemaal op een klein balkon? Jazeker! Omdat je planten in bakken en potten staan, kun je juist creatief zijn met de ruimte.

  • Groen stapelen: Bijvoorbeeld met een rek of door potten aan een pallet te hangen.
  • Variatie in vorm en grootte: Door lage planten te combineren met hoge planten en hangende planten maak je optimaal gebruik van de verticale ruimte.
  • Laten hangen: Hangplanten kun je hoog plaatsen en plantenbakken kun je aan de balkonrand hangen, zodat ze weinig ruimte innemen.
  • Laten klimmen: Met een klimplant realiseer je veel groen, met slechts één pot. Leid de klimplant langs de reling, de muren of de bovenzijde van het balkon, eventueel met een pergola.

Ook met de plantkeuze kun je creatief zijn. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Hoe veel zon staat er op je balkon? Een (half)schaduw balkon vraagt om andere beplanting dan een zonnig balkon. Lees suggesties voor planten in deze folder.
  • Welke dieren wil je aantrekken? Er zijn planten waar vlinders op afkomen en planten die vooral bijen en hommels aantrekken. Liever veel vogels? Denk dan aan een klimop, kamperfoelie of hulst. Lees suggesties in deze folder.
  • Hoeveel ruimte is er? De ruimte bepaalt hoe veel groen je kwijt kunt in potten en bakken. Bedenk bij de plantkeuze ook hoe breed en groot deze planten kúnnen worden.

Heb je een vierkante meter over? Met een simpele, houten bak van een vierkante meter op de vloer realiseer je een echt stukje moestuin! Lees op de website van IVN tips voor jouw moestuin. Is de ruimte beperkt, dan zijn er ook kruiden en planten die het prima doen in potten of bakken.

Aan de slag!

Spreken de voordelen je aan? Ga dan voor groen! Een groen balkon of terras heb je al met simpele en goedkope oplossingen. Het kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Vergeet niet om na te gaan bij een expert hoeveel gewicht je balkon aankan. Tip! Kies voor grote bakken en potten, dan hoef je niet vaak water te geven.

Bekijk deze brochure van de Tuinbranche voor informatie en tips, bijvoorbeeld voor het slim watergeven van planten op een balkon. Laat je ook eens adviseren bij een tuincentrum. Neem een foto mee van je balkon en de globale afmetingen. Medewerkers kunnen je deskundige tips geven met verrassende resultaten!

Geen tuin en geen balkon? Ook geen probleem!

Wanneer je geen tuin of balkon hebt, kun je ook bijdragen aan een groen en klimaatbestendig Leiden. Leg een geveltuin aan of onderhoud een boomspiegel in je buurt. Of verrijk je woning met een groen dak of een groene gevel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier