Subsidieregeling voor Leidse energie-initiatieven!
Er is weer een nieuwe ronde voor de subsidieregeling ‘Lokale energie-initiatieven’. Dien je voorstel in voor 1 april september 2025!
Heb jij als bewoner of met je lokale organisatie een goed idee om de energietransitie een boost te geven? Denk aan initiatieven voor energiebesparing, het aanpakken van energiearmoede, het verduurzamen van woningen of het gasvrij maken van je straat of buurt.
Dan is de subsidie Lokale Energie Initiatieven misschien iets voor jou! In 2025 zijn er twee aanvraagrondes: vóór 1 april en vóór 1 september. Voor de eerste ronde van 2025 kunnen weer aanvragen worden ingediend via het aanvraagformulier op leiden.nl/energiesubsidie. Doe dit voor 1 april.
Energietransitie: minder CO2-uitstoot
Iedereen die het initiatief neemt om Leidse woningen te verduurzamen of klaarmaakt voor een aardgasvrije toekomst of zich inzet om de kennis en bewustwording van medebewoners te vergroten, komt in aanmerking voor de subsidie. Initiatiefnemers zoals bijvoorbeeld een individuele bewoner, een groep huurders of woningeigenaren, maar ook een (wijk)vereniging, stichting of coöperatie, kunnen gebruik maken van de subsidieregeling.
De subsidie kan worden gebruikt voor de concrete uitvoering van werkzaamheden maar ook worden ingezet om een energieproject professioneel voor te bereiden waardoor de slagingskans toeneemt. Hoe meer projecten worden gerealiseerd en slagen, des te meer de CO2-uitstoot afneemt. En dat is uiteindelijk de belangrijkste doelstelling van de energietransitie.
Voorbeelden van initiatieven
De subsidieregeling is niet bedoeld voor de aanschaf van duurzame maatregelen als isolatie of een warmtepomp. Wel kan een initiatief gericht op bijvoorbeeld het opzetten van een collectieve inkoopactie voor subsidie in aanmerking komen. Andere voorbeelden van acties zijn :
- Warmtecamera-acties waarbij bewoners door middel van infraroodbeelden inzicht krijgen in het energieverlies in hun woning
- Acties gericht op het plaatsen van kleine maatregelen als tochtstrips en radiatorfolie, eventueel gecombineerd met de inzet van energieadvies door energiecoaches
- Ook kan gedacht worden aan het opzetten van een ‘Energiebesparingswedstrijd’’ waarbij verschillende wijken of straten tegen elkaar strijden wie de meeste energie kan besparen
Concrete en meetbare resultaten
Gebruik van de subsidie is niet vrijblijvend. Initiatiefnemers moeten bij de aanvraag zo duidelijk mogelijk aangeven wat het initiatief oplevert. Het accent ligt op meetbaarheid en initiatieven hebben dan ook bij voorkeur een concreet resultaat. Bekijk de voorwaarden op de subsidiepagina van de gemeente Leiden.