Energie

Duurzame Energie Merenwijk helpt wijkbewoners

Subsidieregeling ‘Lokale energie-initiatieven’

Zet een duurzaam idee om naar een concreet plan!

Je loopt al een tijdje met het idee rond; je wilt iets doen om je huis te verduurzamen en geld te besparen op je energierekening. Er zijn nog volop subsidies, duurzame leningen en andere mooie acties waarmee je geld terug kunt krijgen. Die boot wil je niet missen, dus wil je ook niet te lang meer wachten. Toch lukt het maar niet om te starten. Er zijn zo veel mogelijkheden dat je eigenlijk door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet hoe en waar te beginnen.

Dan helpt het als je als wijkbewoner gebruik kunt maken van elkaars kennis en ervaringen. En dat is precies waar de nieuwe subsidieregeling ‘Lokale energie-initiatieven’ voor is bedoeld: financiële ondersteuning van de gemeente voor acties van bewoners om buurtgenoten te enthousiasmeren en te helpen energie te besparen en om woningen te verduurzamen.

Duurzame Energie Merenwijk helpt wijkbewoners
Tjitske Veldkamp woont in de Merenwijk en is voorzitter van het bewonersinitiatief Duurzame Energie Merenwijk. Deze groep bewoners zet zich vrijwillig in om het voor buurtgenoten makkelijker en leuker te maken om hun huizen te verduurzamen. Ze organiseren acties, informatieavonden en brengen per type woning in kaart welke maatregelen het meeste effect geven. Ook adviseren zij vanuit hun eigen kennis en ervaring andere bewoners over de stappen die ze zelf kunnen nemen.
‘Als je met meerdere mensen aan de slag gaat, merk je al gauw dat je veel verder komt. We bestaan nu ongeveer 2,5 jaar en in die tijd is er een enthousiaste groep vrijwilligers ontstaan. Het kost veel tijd, maar het is heel erg leuk. Er komt echt iets van de grond. We zien resultaat van ons werk. We worden serieus genomen door de gemeente en werken op een fijne manier met ze samen. Dat houdt het leuk.’

Energiecoaches geven gratis advies
Tjitske’s beste tip: Houd het praktisch. ‘Als je met een idee rondloopt, doe er dan iets mee. Zet bijvoorbeeld een online meeting op met je buren en breng met elkaar in kaart wat de problemen zijn in de woningen. Waar tocht het? Waar is het koud en hoe komt dat? Dan kun je heel gericht gezamenlijk maatregelen treffen. In de Merenwijk hebben wij energiecoaches laten opleiden. Dat zijn wijkbewoners die je kunt bellen als je een vraag hebt over het verduurzamen van je huis. Zij geven je dan gratis advies. Ook dat is goed te regelen en heeft veel effect.’

Subsidie Lokale Initiatieven Energie Leiden
Doel van de nieuwe subsidieregeling is dat je buurt- en wijkbewoners gaat betrekken bij jouw idee om woningen in je straat of buurt samen duurzamer te maken. Of dat je jouw kennis en ervaring deelt met anderen. ‘Zelf hebben wij allerlei acties om de buurt te betrekken’, zegt Tjitske. ‘We brengen gratis radiatorfolie aan, komen in het holst van de nacht foto’s maken met de warmtecamera, houden informatiebijeenkomsten, verspreiden een nieuwsbrief met tips, staan in het winkelcentrum met flyers en adviezen en organiseren burengroepen waar je samen met je straatgenoten kijkt op welke punten je je huis kunt aanpakken. En natuurlijk hebben we onze website die propvol staat met informatie en nieuws.’

‘Je hoeft echt niet te beginnen met een warmtepomp’

Isoleer ook nieuwere huizen
In bijna alle huizen van alle leeftijden kun je nog maatregelen nemen om je huis duurzamer te maken. ‘Er is altijd iets te verbeteren’, zegt Tjitske. Veel huizen zijn misschien wel geïsoleerd, maar dat is ondertussen achterhaald. De spouwmuurisolatie is vaak al verpulverd en voor het dubbel glas zijn allang nieuwere technieken die vele malen beter isoleren. Ook voor die huizen zijn er volop kansen om verbeteringen aan te brengen. Laat je niet afschrikken. Een warmtepomp is echt niet persé een maatregel waar je nu al mee zou moeten beginnen. Het allerbelangrijkste om te beginnen is ervoor te zorgen dat je huis echt goed is geïsoleerd.’ Wat Tjitske betreft is onderstaand stappenplan een logische volgorde om aan te houden:

  1. Breng je energieverbruik terug met kleine maatregelen. Bijvoorbeeld door gloei- en halogeenlampen te vervangen door led-verlichting, met zuinige apparaten en waterbespaarders.
  2. Isoleren: Spouwmuurisolatie is een goede optie voor woningen die een spouwmuur hebben. Dit is niet zo heel duur en is snel te regelen. Ook dak- en vloerisolatie, dubbel glas en kier- en naaddichting zijn goede maatregelen om mee te beginnen en leveren naast energiebesparing ook een lagere energierekening en meer comfort in de woning op.
  3. Goede ventilatie: houd je leefklimaat in huis gezond met de juiste ventilatie.
  4. Duurzame energie zelf opwekken met behulp van zonnepanelen en/of een groene leverancier
  5. Duurzaam verwarmen Pas dan komt een eventuele warmtepomp in beeld.

Wijkenergiefestival in de Merenwijk
Duurzame Energie Merenwijk overweegt zelf ook om gebruik te maken van de nieuwe subsidieregeling. De groep is druk bezig met plannen voor een wijkenergiefestival, waar mensen op allerlei manieren kennis kunnen maken met verduurzaming: Koken op inductie, isolatiematerialen vergelijken, een masterclass tochtstrips plakken, een politiek café over de warmtevisie, spreekuur met de energiecoach, burengroep op locatie enz. Hoe praktischer hoe beter! ‘We willen iedereen enthousiast maken over verduurzaming. Het hoeft niet altijd meteen ingewikkeld of duur te zijn. Je kunt makkelijk beginnen.’

Waar vind ik meer informatie over de subsidieregeling ‘Lokale energie-initiatieven?
Kijk op leiden.nl/subsidies. Een aanvraag kan in twee rondes worden ingediend, namelijk voor 1 april of voor 1 september van het kalenderjaar. Subsidie kan worden aangevraagd door een bewonersinitiatief. Dat wil zeggen door een wijkambassadeur, een individuele bewoner, een groep huurders of woningeigenaren, een stichting, een (wijk)vereniging, of een coöperatie. Voor de subsidieregeling is in de periode 2021 t/m 2023 een bedrag van in totaal € 250.000 per jaar beschikbaar. Het maximaal te verstrekken bedrag per aanvrager per jaar is € 15.000.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier