Energie

Bespaar energie met studenten mboRijnland

Geld besparen en een lagere CO2-uitstoot door minder energiegebruik; het is allemaal mooi, maar uiteindelijk wil je toch vooral comfortabel wonen in een goed verwarmd huis. Je CV-ketel en radiatoren waterzijdig laten inregelen is zeer effectief om te besparen op gas en dus ook je energierekening.
Het waterzijdig inregelen van cv-ketels is echter een specialisatie die bij veel installateurs nog niet voldoende aanwezig is.

Minder kosten, meer wooncomfort
Een veel gehoorde tip om energie, en dus geld te besparen is om je verwarming een graadje lager te zetten. Dat is prima als je buiten de deur bent of voor de nacht, maar overdag wil je er toch warmpjes bijzitten. Niets zo vervelend dan kleumend de dag doorgaan. Zeker nu we veel thuiswerken, zet je de temperatuur juist vaak wat hoger om ook de werkkamer voldoende warm te krijgen. Hierdoor wordt onnodig veel gas gebruikt. Door je CV-ketel in combinatie met de radiatoren efficiënter in te stellen, worden de verschillende woonruimtes beter verwarmd en verminder je toch het gasverbruik. Zo bespaar je geld en verhoog je je wooncomfort.

Efficiënter instellen cv-installatie
Veel cv-ketels staan op een hogere temperatuur ingesteld dan nodig. Daarom heeft de gemeente Leiden vorig jaar de campagne ‘Zet ‘m op 071!’ geïntroduceerd om bewoners te bewust te maken van het feit dat hier vaak een besparing mogelijk is. Het verlagen van de temperatuur van je cv-ketel kun je in principe met enige handigheid op een vrije middag zelf doen of je laat het bij het onderhoud van de ketel uitvoeren door een deskundige. Maar het zogenaamde ‘waterzijdig inregelen’ van de CV en radiatoren is een specifiek klusje en met name het instellen van de radiatoren luistert nauw. Hiervoor hebben de meeste mensen een vakkundig installateur nodig die deze maatregel op de juiste manier uit kan voeren.

Samenwerking gemeente Leiden, CIV Smart Technology, mboRijnland en lokale installateurs

Het goed waterzijdig inregelen van je cv-ketel en radiatoren levert een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de energietransitie. Gemeente Leiden werkt daarom samen met mboRijnland en lokale installateurs om de kennis op dit vlak te vergroten en zo goed opgeleid personeel in de regio te verkrijgen. De installateurs krijgen een opleiding van een dag waarna ze gecertificeerd zijn voor het waterzijdig inregelen. Vervolgens gaan ze samen met studenten van het MBO aan de slag in een aantal Leidse woningen. Wijkambassadeurs Anton de Gruyl en Marius Ballieux hebben zich de afgelopen maanden ingezet om lokale installateurs te interesseren mee te doen aan een pilotproject. Met dit project worden studenten van de opleiding Technicus Engineering Installatietechniek mboRijnland door de installateurs in de praktijk opgeleid om de vaardigheden van het waterzijdig inregelen onder de knie te krijgen. Marius licht toe: “Dit is een unieke samenwerking voor zowel het MBO, de gemeente en de installateurs. mboRijnland heeft speciaal voor dit project de opleiding inhoudelijk aangepast. Het is echt geweldig dat zij daartoe bereid zijn.
Docent Pim Kruijer van mboRijland vult aan: “Het inregelen van installatietechniek is belangrijk voor zowel comfort als energiebesparing, maar we moeten ons beseffen dat we steeds vaker overgaan op warmtepompen. Onze studenten en deze installateurs werken op deze manier dus al toekomstgericht. Daarnaast verbreden de studenten met deze opdracht hun kennis met toepassing van theorie in de praktijk en klantgericht werken als zij langsgaan bij de klant.”

Kosten waterzijdig inregelen
De kosten variëren rondom de 300 tot 500 euro. Dit is onder andere afhankelijk van het aantal radiatoren in de woning. Jaarlijks kun je zo’n 10 tot 20% gas besparen waardoor je je investering in een jaar of drie terugverdient.

Meer informatie over het besparen met waterzijdig inregelen van je cv-ketel vind je op de site van de consumentenbond.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier