Leidse KOPlopers

Maaltijdverpakkingen

Op 1 juli 2023 zijn nieuwe regels in rondom het gebruik van wegwerp maaltijdverpakkingen ingegaan. Dit zijn maaltijdverpakking die eenmalig worden gebruikt en daarna worden weggegooid. Maaltijdverpakkingen staan in de top 10 van producten die het meest tussen het zwerfafval belanden. Om zwerfafval in de natuur te verminderen wordt het gebruik van wegwerp maaltijdverpakkingen beperkt.

 

De nieuwe landelijke regels voor wegwerp maaltijdverpakkingen

  • Wegwerp maaltijdverpakkingen mogen niet meer gratis verstrekt worden. De klant kan dus nog steeds een maaltijd ontvangen in een wegwerp maaltijdverpakking maar zal hiervoor moeten betalen.
  • U bent verplicht om een herbruikbare maaltijdverpakking aan te bieden en/of het ‘bring your own’- principe (de klant brengt zijn eigen maaltijdbakje mee) te stimuleren.

Deze regels gelden sinds 1 juli 2023 voor verkopers van maaltijden die niet ter plaatse worden opgegeten. Het gaat dus om maaltijden die worden afgehaald of worden thuisbezorgd bij de klant.

Sinds 1 januari 2024 gelden er ook regels voor verkopers van maaltijden die wel ter plaatse worden opgegeten. Bijvoorbeeld in een kantine, een restaurant of op een terras. Hier geldt een verbod op het gebruik van wegwerp maaltijdverpakkingen. Een beperkte uitzondering op dit verbod is hoogwaardige recycling van de maaltijdverpakkingen.

Kijk voor meer informatie op www.minderwegwerpplastic.nl.

 

Op 7 juni 2023 was er in het Stadhuis van Leiden een bijeenkomst over deze nieuwe regeling.

Hier lees je de terugkoppeling van deze bijeenkomst: Terugkoppeling bijeenkomst maaltijdverpakkingen en invoering SUP regelgeving

Om ondernemers aan te moedigen de overstap naar herbruikbare maaltijdverpakkingen te maken, neemt de gemeente Leiden voor de eerste 10 ondernemers die zich aansluiten bij een herbruikbare maaltijdverpakkingsleverancier de aansluitkosten voor haar rekening (tot max. 150,- euro)

 

Welke verpakkingen worden gezien als wegwerp maaltijdverpakkingen?

Het gaat om maaltijdverpakkingen waaruit direct gegeten kan worden zonder dat het eten nog verder bereid hoeft te worden. Daarnaast bestaat de verpakking volledig of gedeeltelijk uit kunststof (plastic) en is de verpakking bedoeld om meer één keer te gebruiken.

Voorbeelden van verpakkingen die onder de nieuwe regels vallen zijn:

  • Plastic bakjes zoals voor friet, sushi of rijstgerecht
  • Kartonnen maaltijdverpakkingen met een plastic laagje
  • Andere maaltijdverpakkingen met (een laagje) plastic zoals voor een salade, poké bowl of soep

Zakjes en wikkels vallen niet onder de nieuwe regels, voorbeelden hiervan zijn:

  • Frietzak
  • Zakje of wikkel om een broodje of wrap

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier