Energie

Zonnepanelen: voor iedereen mogelijk!

Met zonnepanelen kun je veel geld verdienen. Je energierekening gaat direct flink omlaag en de investering verdien je tamelijk snel terug: in 6 tot 8 jaar. Zonnepanelen hebben nauwelijks onderhoud nodig en gaan circa 25 jaar mee. Dus na de eerste jaren profiteer je zonder extra kosten nog zo’n 17 à 19 jaar van gratis stroom. 

Voor vrijwel alle soorten daken is er wel een constructie beschikbaar waardoor je zonnepanelen op je dak kunt plaatsen. Ook zijn er gunstige duurzaamheidsleningen beschikbaar. Handig voor het geval je zelf niet over genoeg geld beschikt om zonnepanelen te kopen. Doordat de rente van deze lening heel laag is en je de lening aflost met het geld dat je elke maand bespaart op je energierekening, ben je alsnog na 8 jaar voordeliger uit zonder dat je heel veel extra kosten hebt gemaakt. Een GOEDe investering dus met veel rendement!

Heb je geen eigen dak, omdat je bijvoorbeeld in een appartement woont? Ook dan kun je profiteren van zonne-energie door mee te doen aan een zonnecollectief. De panelen liggen dan op andere daken, maar de opgewekte elektriciteit gaat naar de deelnemers van het zonnecollectief. We zetten alle mogelijkheden voor je op een rijtje.

Zonnepanelen op eigen dak
Op de site zonatlas.nl kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jouw huis zijn. Zaken zoals het mogelijke rendement, de eenmalige investering en de mate van zelfvoorziening vind je hier specifiek voor jouw situatie. Maar bijvoorbeeld ook wat je bespaart aan CO2-uitstoot met zonnepanelen en hoeveel jaar het duurt voordat je je investering terugverdiend.
Platte daken
Ook op platte daken kun je zonnepanelen plaatsten. De manier waarop de panelen worden geplaatst is anders dan bij schuine daken. De hellingshoek is lager om het schaduwvlak van het paneel te verkleinen. Het paneel vangt hierdoor minder zonlicht, maar de panelen kunnen zo wel dichter tegen elkaar aan worden gezet. Op die manier heb je uiteindelijk toch genoeg rendement om de investering terug te verdienen.
Houd bij een plat dak rekening met het onderhoud van het dak. Een plat dak heeft ongeveer een keer per 25 jaar onderhoud nodig. Wacht met panelen plaatsen als je tussen nu en 5 jaar je dak moet onderhouden of vernieuwen. Combineer het onderhoud met het plaatsen van de panelen. Is het onderhoud over circa 10 jaar gepland? Dan kun je nu zonnepanelen plaatsen. Houd dan rekening met ongeveer 25 euro per paneel aan kosten om de panelen zorgvuldig tijdelijk te verwijderen en terug te plaatsen.
Beter: zonnepanelen op groene daken
Het is slim om zonnepanelen te combineren met een groen dak. Zonnepanelen leveren het meeste rendement op bij een omgevingstemperatuur onder de 25 graden. In de zomer wordt een bitumineus zwart dak al gauw 85 graden! De temperatuur op een groen dak wordt niet hoger dan 35 graden. Een groot verschil dus, waardoor je zonnepanelen ook op warme dagen veel elektriciteit blijven opwekken. Meer informatie vind je bij Duurzaam Bouwloket.
Geen geschikt of eigen dak: zonnecollectief!
Kun of wil je op je eigen dak geen zonnepanelen plaatsen? Dan is Zon op Leiden iets voor jou! De Leidse coöperatie heeft net de eerste collectieve zonnecentrale op andermans dak gerealiseerd. De terugverdientijd is vergelijkbaar maar werkt net even anders dan met een paneel op je eigen dak. Wil je meer weten? Kijk dan op www.zonopleiden.nl.
Vergunningscheckheb ik een vergunning nodig om zonnepanelen op mijn dak te (laten) plaatsen?

Hoe snel verdien ik mijn investering terug?
De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende dingen:

– het aantal panelen dat op je dak past,
– hoeveel zon er op de panelen valt en
– hoeveel elektriciteit je verbruikt.

Op basis van een gemiddelde gezinswoning met 4 bewoners en 13 panelen hebben we in 2020 een berekening gemaakt. De conclusie is dat je je investering na 5 jaar terugverdiend hebt. En wist je dat het niet eens nodig is om de aanschaf van zonnepanelen uit eigen kapitaal te betalen? De gemeente heeft een duurzaamheidslening voor investeringen zoals zonnepanelen. Deze lening is zo gunstig dat je vanaf het eerste jaar al meer uitbetaald krijgt van de energieleverancier dan je betaalt voor de lening!

Extra voordelen zonnepanelen
Er is nog een extra voordeel van zonnepanelen waar je niet direct bij stilstaat. Zonnepanelen geven schaduw op het dak waardoor automatisch ook de ruimte eronder, bijvoorbeeld je zolder, minder sterk opwarmt. Dus je hebt een groot deel van het jaar gratis stroom, maar óók gratis verkoeling in huis.

Met groen onder je zonnepanelen help je ook gelijk mee aan de oplossing voor andere klimaatproblemen:

  • doordat regenwater wordt vastgehouden door het groen, is er minder snel wateroverlast;
  • groen houdt geen warmte vast, waardoor we minder snel last hebben van hittestress én,
  • je helpt insecten en vogels aan een betere leefomgeving!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier