overzicht

Ik ben Maaike

Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, toch moeten we nu met z’n allen aan de slag om tegen die tijd als stad Leiden energieneutraal te kunnen zijn. De overheid, de gemeente én wij als bewoners helpen allen op onze eigen manier mee om de klus te klaren. Ik ben er om wijkgenoten te helpen met vragen over hoe je je huis energiezuiniger en duurzamer kunt maken. Ik wil onze wijkgenoten ‘ontzorgen’ en dat houdt in: meedenken, doorverwijzen, faciliteren, en helpen financiële mogelijkheden in kaart te brengen voor een comfortabel en energiezuiniger leven.

Wat je niet gebruikt kost je ook niks. Energiezuinige maatregelen nemen is goed voor je portemonnee maar ook voor je directe leefomgeving, voor onze stad en het klimaat op aarde.

Ik woon zelf met mijn gezin in Meerburg in een oud huis. We besloten bij de aankoop de buitenste schil van het huis flink te isoleren om de energiekosten zo laag mogelijk te houden en het jaar rond behaaglijk te kunnen wonen. Met zonnepanelen die we een paar jaar geleden op het dak hebben laten leggen wekken we meer stroom op dan we verbruiken op jaarbasis. Met een simpele energiemeter hebben we gezocht naar onnodige stroomverbruikers en hebben bijvoorbeeld een pompschakelaar op de vloerverwarming gemonteerd wat onnodig elektriciteitsverbruik tegengaat. Ik vind het leuk om met de warmtecamera op zoek te gaan naar warmtelekken of tochtkieren. Wist je dat de composthoop een heerlijk warme plek is in een wintertuin? De berg gloeide lekker op de warmtefoto! Zo merkte ik ook dat de stenen dorpels van de deuren in huis flinke koudebruggen vormen die ik makkelijk heb kunnen dichten met zelfgemaakte isolerende tochtrollen. Een dik gevoerd gordijn voor de achterdeur leverde meer comfort in de gang. Simpele maatregelen die besparen en je huis comfortabeler maken zijn voor mij een sport.

Wil je advies of heb je andere vragen over verduurzaming van je huis of leefomgeving? Of wil je met me delen hoe jij slimme stappen hebt gezet op weg naar een energiezuinig huis? Mail me dan op roommeerburg@gagoed.nl

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier