Energie

Energiekosten omlaag? Volg het stappenplan en bespaar direct!

De enorm stijgende prijs van gas zorgt ervoor dat ook onze energierekening hoger wordt. Om die kosten nog enigszins in de hand te houden, loont het meer dan ooit om te bekijken waar jij in jouw woning kunt besparen. De kosten die je bespaart zijn vaak een stuk hoger dan de prijzen voor producten die je hiervoor soms moet kopen.

Op de site staan artikelen met informatie hoe je op veel verschillende manieren je energiekosten kunt verminderen. Maar waar begin je het beste? We zetten het voor je op een rijtje.

 1. Besparen door andere keuzes te maken
  Zonder dat het je geld kost, kun je direct energiekosten besparen door te letten op je eigen gedrag. Sluit je steeds alle tussendeuren als de verwarming aan is? (besparing 240 euro). Zet je de verwarming laag als je weggaat? (besparing 170 euro). Zijn de lampen in kamers waar je niet bent uit? Op welke temperaturen was je en hoe vaak gebruik je de droger? (Besparing 80 -110 euro). In het artikel (0)71 GOED tips lees je wat je allemaal kunt besparen zonder dat je ook maar een euro hoeft uit te geven!
 2. Gratis advies energiecoach
  Of je nu een woning huurt of eigenaar bent, iedereen kan een gratis advies krijgen van een energiecoach van gemeente Leiden. Zij geven je graag tips en informatie over welke maatregelen het beste bij jouw leven en woonsituatie passen. Zo maak je de juiste keuzes om te investeren. Kijk voor meer informatie en het boeken van een gesprek.
  Ben je woningeigenaar? Lees dan dit artikel: Advies van een Energiecoach.
  Ben je huurder? Vraag gelijk via dit artikel Lagere Energierekening een gesprek aan.
 3. Besparen met kleine investeringen
  Met kleine aanpassingen in je woning bespaar je nog meer gas en stroom. De producten kosten vaak niet veel, terwijl je kosten flink verminderen. Vaak is het bedrag dat je bespaart een stuk hoger dan de kosten van het product. Bijvoorbeeld radiatorfolie, een waterbesparende douchekop of een bespaarstekker. In het artikel 7 tips zetten we 7 producten voor je op een rijtje die weinig kosten maar veel opleveren!
 4. Power met zonnepanelen
  Het maakt niet meer uit of je huurder of woningeigenaar bent, in een eengezinswoning of appartement woont, wel of niet over geld beschikt voor de investering; iedereen kan profiteren van zonnepanelen! Als je geen dak hebt waarop je zelf panelen kunt installeren, kun je bijvoorbeeld meedoen aan collectieve acties van Zon op Leiden of Coöperatie Energiek Leiden. Kun of wil je de panelen niet zelf financieren? Dan is er een speciale duurzaamheidslening met een extra lage rente. De besparing is vaak groter dan de aflossing. Ook gaan de zonnepanelen lang mee, dus zodra je de lening hebt afgelost profiteer je nog jaren van gratis stroom! Alle mogelijkheden hebben we voor je op een rijtje gezet in het artikel: Zonnepanelen.
 5. Isoleren, aardgasvrij wonen en verder…..

  Duurzaam Bouwloket: Online maatwerkadvies, stappenplannen, overzicht van beschikbare leningen en subsidies, je vindt het allemaal handig samen op het digitale platform: duurzaambouwloket.nl/leiden. Voor woningeigenaren, monumentale panden en Verenigingen van Eigenaren.

 6. Tot slot: historische en monumentale panden en beschermd stadsgezicht
  Woon je in een monumentaal of historisch pand? Ook dan zijn er volop mogelijkheden, maar ze zijn soms net even anders. Lees ervaringen en mogelijkheden via het artikel: Groene Menukaart of Erfgoed Leiden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier