Energie

Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen

Huishoudens met een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben geen eigen, zelfstandige aansluiting. Zij hebben dus ook geen eigen contract met een energieleverancier. Deze mensen hebben minder of geen voordeel van het prijsplafond. In totaal gaat dit over ongeveer 700.000 huishoudens.

De overheid wil ook deze groep bewoners helpen met de hoge energierekening. Daarom krijgen zij een vast bedrag als compensatie via de regeling Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB). De contracthouder van de energieaansluiting moet de regeling aanvragen. Dit is bijvoorbeeld de Verenging van Eigenaren, de (particuliere) verhuurder of de woningcorporatie. Dit kan vanaf 25 april.

De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief.

De contracthouder van de blokverwarming of blokelektriciteit is verantwoordelijk om de regeling aan te vragen. De bewoner krijgt het geld dus niet rechtstreeks van de overheid, maar via de contracthouder. Dit is meestal de verhuurder, de woningcorporatie of de Vereniging van Eigenaren (VvE). De tegemoetkoming wordt verrekend met de te betalen energie- of servicekosten. Als het goed is, houdt de aanvrager je op de hoogte van de aanvraag en wanneer je je geld krijgt. Gebeurt dit niet of wil je meer weten over de aanvraag of over de hoogte van de tegemoetkoming? Neem dan contact op met de aanvrager.

De gemeente Leiden is verder niet betrokken bij deze regeling. Voor vragen verwijzen we je dan ook naar de contracthouder of naar de site van het ministerie.

Wanneer krijg ik de tegemoetkoming voor de energiekosten als ik een blokaansluiting heb?

Zie: Rijksoverheid.nl 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier