Biodiversiteit

Actie

Doe mee: Tegel eruit, Plant erin!

Leiden is de afgelopen jaren steeds meer versteend. Een betegelde tuin is synoniem geworden voor gemak en weinig onderhoud, maar heeft onbedoeld een hoop negatieve effecten voor onze leefomgeving en onze gezondheid. Door minder groen in de stad verslechtert de luchtkwaliteit, wordt het zomers heter in de stad, ontstaat bij hevige regenval vaker wateroverlast in straten en huizen en wordt het voor kleine dieren steeds moeilijker om te overleven.

Als we Leiden een klimaatbestendige en gezonde stad willen houden, moeten we de trend doorbreken en het groen terugbrengen in de stad.


Met de actie tegel eruit, plant erin hebben we het gehele voorjaar iedereen in Leiden willen mobiliseren om één of meerdere tegels te verwijderen uit je tuin en deze bij ons in te leveren.

Hier is massaal gehoor aan gegeven, waardoor we ruim 20.000 tuinstenen en tegels hebben kunnen inwisselen voor honderden planten.

 

Waarom je tuin vergroenen?
Een groene, levende tuin heeft vele voordelen voor de stad, mens en dieren:

Waterberging: regenwater zakt op natuurlijke wijze in de grond waardoor riolen minder worden belast bij hevige buien en het grondwater wordt aangevuld
Natuur: dieren vinden beschutting en voedsel
Hittebestrijding: verkoeling in de zomer
Fijnstof: het fijnstof wordt door het groen opgevangen = schonere lucht

Dus blijf de tuinen verder vergroenen, voor jezelf én voor het klimaat!

Inspiratie & Praktische tips
Bekijk ook eens onze praktische site voor heel veel inspiratie & praktische tips en adviezen hoe je je tuin groener maakt. Of je nu op eenvoudige wijze zonder al te veel kosten en onderhoud een tuin wilt, je tuin diervriendelijk wilt maken of liever met een moestuintje aan de slag gaat, op de site staan alle varianten duidelijk beschreven: Huisje Boompje Beter Leiden

Nog meer inspiratie krijg je met het filmpje dat Duurzaam Den Haag vorig jaar maakte tijdens een van haar wijkbezoeken:

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief