Biodiversiteit

Bloeiende boomspiegels dankzij bewoners van de Coebel

Eén van de vele manieren om samen met je buren de straat te vergroenen, is door boomspiegels aan te leggen en deze samen te onderhouden. Een boomspiegel is een stukje grond rondom een boom. Deze ruimte kan worden opgevuld met planten, in allerlei soorten en maten. Dat ziet er mooi uit en draagt ook nog bij aan minder wateroverlast, een koelere straat en biodiverse buurt.

Boomspiegels in de Coebel

In het voorjaar van 2020 zijn er maar liefst 350 nieuwe geveltuinen en boomspiegels bijgekomen in Leiden! Zo ook in de Louis Armstronglaan Coebel (Leiden Zuidwest). Het initiatief kwam vanuit Leen Tisseur en zijn buren: “De boomspiegels in onze straat werden vergroot en als bewoners dat wilden, konden ze eigen plantjes kiezen en de boomspiegels zelf beheren. Ik las de oproep en dacht meteen: wat een leuk idee, en het animo bij alle acht buren was groot. Samen met mijn buurman Loe heb ik contact gezocht met de gemeente. Ik vind het een bijzonder initiatief van de gemeente, zoiets heb ik niet eerder meegemaakt.” Inmiddels zijn de planten die zij hebben geplaatst volop in groei en bloei. De buren verzorgen met elkaar het onderhoud en profteren ondertussen van de voordelen. “Als het weer nodig is om te harken en schoffelen, en het onkruid weg te halen, geven we elkaar een seintje.”

Zelf aan de slag!

Wil jij ook aan de slag met het groen in de straat of buurt? Dat kan bijvoorbeeld met boomspiegels, zoals in het voorbeeld van de Coebel. Lees hier meer over aanleg en onderhoud van boomspiegels in Leiden.

Er zijn natuurlijk genoeg andere manieren om de straat of buurt te vergroenen. Bundel de krachten met je buren en ga samen aan de slag. Lees hier meer over Samen aan de Slag, het initiatief van de gemeente Leiden dat jou helpt met materialen en advies voor je groene initiatief.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier