Afval

Afvalscheiden

De gemeente streeft ernaar dat we in Leiden met z’n allen zoveel mogelijk spullen opnieuw gebruiken en daardoor zo min mogelijk hoeven weg te gooien. Op deze pagina leest u hoe belangrijk het is om afval te scheiden, hoe je dat kunt doen en hoe mede-Leidenaren dat aanpakken. Leiden werkt aan een circulaire toekomst, waarin we met z’n allen zoveel mogelijk spullen opnieuw gebruiken en daardoor minder verspillen en minder afval hebben.

Stadskrant specials en interviews

Michelle de Groot  (23)  Woont in Bos- en Gasthuisdistrict

“Met z’n vijven wonen we in een studentenhuis. Hier wonen ouderejaarsstudenten en mensen die al werken. We houden allemaal ons eigen papier en glas apart. Ik breng mijn oud-papier ongeveer een keer per maand weg naar een container verderop. Dat is wel timen: sinds corona merk ik dat de container best vaak vol is. Dat komt waarschijnlijk doordat veel mensen nu meer spullen online bestellen en die dozen moeten natuurlijk ook in de container. Daarom tippen we elkaar als de bak leeg is, dan kan iedereen in huis zijn papier wegbrengen. Ik heb vaak een big-shopper van de supermarkt vol, plus wat losse dozen. Dat is best een gedoe om te dragen. Meestal ga ik trouwens eerst kijken of de container niet vol is, dan fiets ik even langs, dat scheelt heen en weer lopen voor niets.
Behalve papier en glas bewaar ik ook textiel apart. Laatst ging ik verhuizen en toen heb ik vijf volle vuilniszakken met oude kleding, jassen en schoenen in de container gedaan. Batterijen verzamel ik ook los, die lever ik in bij een drogist, daar staat een bak voor lege batterijen. Dat doe ik trouwens niet heel vaak. Laatst had ik een verzameling van wel een paar jaar. En medicijnen die ik niet meer gebruik lever ik weer in bij de apotheek.” Lees de andere interviews en artikelen in de Stadskrant: Stadskrant Special afvalscheiden        

 

Rudi Brussee (61)  Binnenstad

“Hoe meer je produceert, hoe meer je moet hergebruiken. Niks produceren zal nooit lukken, maar ik probeer wel zoveel mogelijk te hergebruiken. Al blijf ik het regelmatig een worsteling vinden. Wij kopen bijvoorbeeld brood bij de supermarkt hier vlakbij. Dat zit dan altijd al in een zak verpakt. Die zakjes gebruik ik dan wel weer opnieuw. Bijvoorbeeld om mijn eigen brood in naar mijn werk mee te nemen. Maar ik gebruik ze ook wel eens als hondenpoepzakje. Verder heb ik van die groentenetjes die je vaker kunt gebruiken om bijvoorbeeld sperziebonen in te doen in de supermarkt. Dat werkt echt wel goed vind ik. En wat ik echt wel leuk vind om te doen: in bouwcontainers kijken of er nog materialen inzitten die ik kan hergebruiken tijdens het klussen. Ik haal er echt vaak wat uit. Als je goed oplet ligt de bouwmarkt op straat. En als ik het niet in een container vind, dan vraag ik het in de buurtapp. Laatst had ik bijvoorbeeld een radiator nodig en vroeg ik of iemand die toevallig overhad. Bleek mijn overbuurman er eentje voor het grofvuil te hebben klaarstaan. Ook gereedschap wisselen we vaak uit via die buurtapp. Per straat heb je toch eigenlijk niet meer dan twee boormachines nodig. Alles wat je van elkaar leent scheelt weer in de aanschaf en dus voor het milieu.”
Lees de andere interviews en artikelen in de Stadskrant: Stadskrant Special Afvalpreventie

Afvalschema – gemeente Leiden

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier