Afval

Proef gfe scheiden bij hoogbouw

Leiden wil steeds meer afval scheiden en minder restafval overhouden. Gescheiden afval kan worden hergebruikt waardoor we minder natuurlijke grondstoffen verbruiken, terwijl restafval moet worden verbrand.

Inpandige en uitpandige containers
Bij een aantal appartementencomplexen in Leiden loopt sinds eind 2021 een proef om groente- fruit- en etensresten (gfe) apart in te zamelen. Op drie locaties zijn een of meer verzamelcontainers in de hal een appartementencomplex geplaatst: aan het Omegaplantsoen, in de Guido Gezellestraat en bij het Alexandrine Tinneplein. Eind deze maand worden er op vier andere locaties verzamelcontainers buiten geplaatst, naast of in de buurt van de bestaande verzamelcontainers voor restafval.

Met de proef wordt o.a. gekeken of de soort verzamelcontainer invloed heeft op de hoeveelheid en kwaliteit van het ingezamelde gfe en op het gebruikersgemak. De proef loopt tot eind juni, dan wordt bepaald of er voldoende gegevens zijn verzameld om verdere beslissingen te kunnen nemen.

Yvonne van Delft bezoekt Guido Gezellestraat
Wethouder Yvonne van Delft nam op 15 februari een kijkje in de Guido Gezellestraat. Daar was de dag ervoor een verzamelcontainer voor gfe in de hal geplaatst. “We willen steeds meer afval gescheiden ophalen en hergebruiken,” vertelde ze. “Voor het organisch afval bij flats was nog niets geregeld. Vandaar deze proef.” Landelijk zijn de duurzaamheidsambities flink aangescherpt. Vanaf 2024 zijn gemeenten verplicht organisch afval gescheiden in te zamelen en te verwerken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier