Leiden-Noord

Verslag Goed Burenroute 16 september 2018

Zes deelnemers uit vier verschillende wijken in het Noorden van Leiden lieten op deze zondag middag zien hoe zij hun woning verbeterd en verduurzaamd hebben.
Startpunt van de route was ons eigen huis waar wij verteld hebben wat wij, verspreid over een aantal jaren, met onze woning gedaan hebben. Wij zijn ongeveer vijftien jaar geleden begonnen om onze vloer, de buitenwanden, het dak en ramen stap voor stap te isoleren. Later hebben wij met behulp van een zonneboiler ons gasverbruik om de helft verlaagd en met zonnepanelen en aandelen in een grote windmolen ons elektriciteitsrekening naar nul gebracht.
Wij hebben nog steeds een HR ketel maar hebben de ouder radiatoren alvast door lage temperatuur convectoren vervangen en de voorloop temperatuur van de ketel dus verlaagd. Sinds afgelopen winter testen wij een kleine ventilator die bij de convector geplaatst kan worden om de warmte nog beter te verdelen. Speciaal voor de Burenroute mochten wij een infraroodstralingspaneel lenen om deze te testen. Iedereen kon zelf even voelen hoe het paneel niet de lucht maar de mensen en voorwerpen in de buurt op aangename wijze verwarmt. Het paneel mag nog tot na de Nationale Duurzame Huizenroute bij ons blijven hangen.
De bezoekers zijn van ons uit naar de vijf andere deelnemende huizen vertrokken. Op de Groenoordstraat was een huis te bezoeken waar in de verwarmde ruimtes onlangs oud dubbel glas vervangen werd door HR++ glas, met een verbetering van de isolatie met factor 3. Ook de zolder werd aan de binnenkant geïsoleerd wat naast isolatie in de winter samen met de zonnepanelen op het schuine zuidelijke dak ook voor verkoeling in de zomer zorgt. Op de Haarlemmerweg konden mensen horen wat het effect van bodemisolatie is. In de Oranjerie en op de Maresingel waren een groot aantal maatregelen te zien: diverse isolatie, vloer- en wandverwarming, zonneboilers, zonnepanelen, een douche met warmteterugwinning zodat het aflopende water in een van elkaar gescheiden circuit de waterleiding naar de ketel toe voorverwarmt. Ook een groen dak kon daar bewonderd worden.
Vrijwel de meeste bezoekers gingen ook een kijkje nemen bij de warmtepomp in de Jan Lievensstraat. PVT panelen, een combinatie voor het opwekken van stroom en warm water in één paneel wordt daar als bron voor de warmtepomp gebruikt. Een bijzonder stille techniek dus. Om de warmtevraag zo laag mogelijk te houden hebben de bewoners hier ook de vloer geïsoleerd. Zij zijn volledig van het gas afgesloten.
Met het mooie weer was het een heerlijke kleine route van ca. 2,5 km lengte en – zoals wij achteraf vernomen hebben – veel goede gesprekken en uitwisseling van informatie onderling.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier