Duurzame Mobiliteit

Openbare laadpalen

Wilt u een oplaadpunt voor uw auto? Kunt u niet op eigen terrein opladen en er zijn in uw buurt niet voldoende openbare oplaadpunten? Dan kan de gemeente medewerking verlenen aan het plaatsen van een oplaadpunt aan de openbare weg.

De gemeente heeft hiervoor Beleidsregels oplaadpalen Leiden vastgesteld. In deze beleidsregels staat in welke situaties de gemeente medewerking verleent. Een aanvraag voor een oplaadpunt wordt getoetst aan deze beleidsregels.

Voorwaarden voor het aanvragen van een laadpaal

  • Je woont of bent werkzaam in de gemeente Leiden en kunt dat aantonen
  • Je bent in het bezit van een volledig elektrisch voertuig (twee- of vierwielig) of een plug-in hybride voertuig (vierwielig)
  • Er staat nog geen laadpaal in een straal van 350 meter van uw woonadres in de binnenstad of 200 meter van uw woonadres buiten de singels
  • Je hebt geen mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen

Aanvragen

Een aanvraag doet u via de website van Allego. De volgende stap is dat Allego bij de gemeente een vergunning aanvraagt voor het plaatsen van een oplaadpunt. Ook doet Allego een aanvraag voor een of meerdere parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen. Bij de laadpaal moeten elektrische voertuigen tenslotte ook kunnen parkeren. Over die parkeerplaatsen neemt de gemeente een verkeersbesluit.

Veel gestelde vragen over openbare laadpalen

Wat zijn de kosten voor de aanvraag?
Er zijn geen kosten verbonden aan de aanvraag. U betaalt wel voor het opladen van de auto.
Hoe lang duurt mijn aanvraag?
Het behandelen van de aanvraag duurt minimaal 18 weken. Als er bezwaar wordt gemaakt duurt het aanvraagproces langer.
Zijn er genoeg laadpalen bij mij in de buurt?
Via www.oplaadpalen.nl vindt u een overzicht van alle laadpalen in Leiden. Wanneer nog geen laadpaal bij u in de buurt staat, kunt u een aanvraag indienen. Zie hierboven.
De laadpaal bij mij in de buurt is altijd bezet. Wat nu?
Het kan zijn dat er al een auto aan het opladen is. Vaak informeren gebruikers van een elektrische auto elkaar wanneer een laadpaal vrij is. Zo kan iemand anders er weer staan.
Mijn straat staat altijd vol met auto’s. Hoe laad ik mijn auto dan op?
Rond een laadpaal is altijd minimaal één parkeerplaats gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Wanneer blijkt dat een laadpaal goed wordt gebruikt (meer dan 2000 kWh op één van beide  aansluitingen per jaar), kan ook de tweede parkeerplaats worden gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen. Als blijkt dat twee parkeerplaatsen voor het opladen van een elektrische auto niet genoeg is, wordt bepaald of er een laadpaal bij kan komen.
Wordt mijn aanvraag voor een laadpaal altijd goedgekeurd?
Nee, niet altijd. De aanvraag moet voldoen aan de beleidsregels die gelden.
Is laden bij een laadpaal gratis?
Laadpalen zijn openbaar, maar niet gratis. Stroom wordt afgerekend via een oplaadpas. Zo’n pas is verkrijgbaar bij verschillende aanbieders. Als het parkeervak bij een laadpaal in een betaald parkeren-gebied staat, betaalt u gewoon parkeergeld. Heeft u een parkeervergunning voor dat gebied? De vergunning is geldig voor parkeervakken bij laadpalen.
Kan ik een eigen laadpaal voor mijn huis krijgen?
Nee, u krijgt geen eigen laadpaal behalve als dit op eigen terrein is. Een laadpaal is altijd voor iedereen toegankelijk. Zoveel mogelijk e-rijders moeten gebruik kunnen maken van het laadpaal. De gemeente bepaalt de locatie van een laadpaal. Waar de gemeente een laadpaal plaatst, hangt af van verschillende factoren. Deze factoren vindt u hier.
Kan ik een laadpaal op mijn eigen terrein krijgen?
Ja, als u een laadpaal wilt op eigen terrein kan dit zonder toestemming van de gemeente. De gemeente financiert deze particuliere laadpalen niet en verstrekt hiervoor geen subsidie.
Mag ik een snoer vanaf de laadpaal naar eigen terrein leggen?
Het is niet toegestaan om een elektrisch voertuig op te laden met een snoer dat over het trottoir (en/of andere delen van de openbare weg) wordt uitgerold. Voor een eigen laadpaal geldt dat er geen openbare parkeerplaatsen of parkeerruimte op de openbare weg worden gereserveerd voor het elektrisch opladen. Ook mag u geen borden plaatsen die de indruk kunnen geven dat anderen niet op deze plek mogen parkeren.
Is de elektriciteit van een laadpaal duurzaam?
Ja, voor oplaadpalen wordt groene stroom gebruikt.
Wie betaalt de openbare laadpalen?
Dit is de marktpartij. De gemeente Leiden betaalt alleen de kosten voor het nemen van een verkeersbesluit en het inrichten van de plek bij een laadpaal.
Ik ben een aanbieder van publieke laadpalen. Kan ik laadpalen plaatsen en beheren in Leiden?
De gemeente Leiden heeft beleidsregels vastgesteld voor oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Deze beleidsregels geven duidelijkheid over de criteria en voorwaarden waaronder de gemeente medewerking verleent.
Op basis van deze beleidsregels kunnen marktpartijen toestemming aan de gemeente vragen voor het plaatsen van oplaadinfrastructuur en het verzoek tot het nemen van een verkeersbesluit waarbij een of meerdere parkeerplaatsen worden aangewezen voor het opladen van elektrische voertuigen. De gemeente Leiden betaalt niet mee aan de plaatsing en exploitatie van een laadpaal. De gemeente Leiden heeft de keuze gemaakt om medewerking te verlenen aan marktinitiatief.
Als u op deze website wilt worden vermeld, dan kunt u aan de gemeente bevestigen dat u de beleidsregels onderschrijft en dat u op deze website wilt worden vermeld.
Waar kan ik informatie vinden over elektrisch rijden en elektrische laadinfrastructuur?
Op de website van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur en de website van Nederland kunt je meer informatie vinden over elektrisch rijden, subsidies en ontwikkelingen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier