Duurzaam Ondernemen

Mag uw bestelauto in 2025 de stad nog in?

Vanaf 2025 krijgt Leiden als één van de ongeveer 40 gemeenten in Nederland een zero emissiezone om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in de binnenstad te verbeteren. Vanaf dat moment mogen vracht- en bestelauto’s (inclusief klussenbussen) niet meer zomaar de binnenstad en het Stationspleingebied in. Hierbij geldt een overgangsperiode tot 2030.

Doe de check

Wilt u weten of uw bestelauto onder de toegangsregels van de zero emissiezone valt? Doe dan de check.

Vrachten bundelen nog beter

Uw huidige bedrijfsauto’s vervangen door een elektrisch model is een belangrijke stap, maar is dit wel altijd nodig? Door samen te werken met aanbieders van logistieke oplossingen, vrachten te bundelen en slimmer te organiseren, valt in veel gevallen nog meer winst te behalen. Kijk op de website www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot onder het kopje ‘Lokale initiatieven’ voor de initiatieven die nu in Leiden lopen.

Nieuwe bestelauto nodig?

Mocht u in de komende jaren toch toe zijn aan een nieuwe bestelauto, dan is het verstandig om rekening te houden met de toekomstige zero emissiezone, zodat u zonder problemen deze zones in kunt blijven gaan. Overstappen op een bestelauto zonder uitstoot is nu aantrekkelijk vanwege de verschillende (subsidie)regelingen. Ook voor vrachtauto’s, bakwagens en opleggers komen er nieuwe regels.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA)

De Subsidieregeling emissieloze bedrijfsauto’s (SEBA) is er om de aanschaf van nieuwe emissieloze bedrijfsauto’s te stimuleren om zo de CO2-uitstoot te verminderen. Voor 2022 is er € 22 miljoen beschikbaar gesteld voor de regeling. Daarvan is op dit moment nog zo’n 3 miljoen over. Veel bedrijven zijn u dus al voorgegaan.

Kijk op www.leiden.nl/bevoorradenzonderuitstoot of op www.opwegnaarzes.nl/bedrijven voor meer informatie over de zero emissiezones, subsidiemogelijkheden en initiatieven waar u zich als ondernemer bij aan kunt sluiten.

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier