Jaar van de tuin

Stimuleringsregeling regentonnen

Het Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Leiden leveren een bijdrage om regentonnen te plaatsen in voor- of achtertuin. 

Waarom een regenton?
De droogte van de afgelopen jaren in de zomer staat ons nog helder op het netvlies. En alhoewel dit jaar wat natter verloopt dan de vorige jaren is de verwachting dat het in de toekomst steeds droger en heter zal worden in de zomers. Wat is er dan beter om de tuin water te kunnen geven uit je eigen regenton? Regenwater is ook nog eens beter dan kraanwater voor je planten. En eigenlijk is het natuurlijk best zonde: drinkwater aan de planten geven.

Hoe werkt het?
Je komt in aanmerking voor een bijdrage als je een aanvraag doet met meerdere buren. Lukt het jullie om met minstens 3 adressen regentonnen met in totaal 1000 of meer liter opvangcapaciteit aan te schaffen, dan kom je in aanmerking voor een premie van 10,-/100 liter.

Voorbeeld
4 bewoners schaffen samen regentonnen aan. 2 bewoners kopen een regenton aan van 250 liter, 1 bewoner een regenton van 200 liter en de 4e bewoner een regenton van 300 liter. Dat betekent dat er 1.000 liter in totaal aan opvangcapaciteit wordt aangeschaft. En dat 2 bewoners 25, – krijgen (regentonnen van 250 liter), 1 bewoner 20,- (200 liter regenton) en 1 bewoner krijgt 30,- terug (regenton 300 liter).

Voorwaarden
In het kort: zorg dat je samen met je buren/straatbewoners zoveel regentonnen inkoopt dat ze bij elkaar 1000 liter kunnen opvangen (gemiddeld zijn dat er vijf). Stuur het ‘bewijs’ naar de gemeente. Op = op en de aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.

Lees de Regeling ‘Ieder huis een regenton, € 100 voor 1000 liter’ voor de voorwaarden en en vul het aanvraagformulier regentonnen in.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier