Jaar van de tuin

Adopteer een Leids boompje!

Op zaterdag 27 november is er in drie Leidse parken een ‘zaailingen-oogstdag’. Een zaailing is een jong boompje dat groeit in de buurt van een volwassen boom. Deze zaailingen krijgen vaak niet de kans uit te groeien tot volwassen boom, bijvoorbeeld omdat ze worden opgegeten door dieren of omdat ze teveel in de schaduw staan. Ook groenbeheerders halen de zaailingen weg, omdat de parken anders te vol komen te staan. Normaal gaan deze zaailingen dan door de versnipperaar. Eigenlijk hartstikke zonde, want er zitten hele leuke boompjes tussen. Dus kom zaterdag 27 november naar één van de drie locaties voor een echt Leids boompje!

 

Een boom ophalen?

Een Leids boompje ophalen kan tussen 14:00 tot 16:00 uur bij:

  • Polderpark Cronesteyn: Tuin van de Smid
  • Het Leidse Hout: Theehuis Leidse Hout
  • Het Merenwijkpark: kinderboerderij Merenwijk

Opgave vooraf om op te halen is niet nodig. Wel geldt: op = op

Er zijn groendeskundigen aanwezig om te adviseren welke boom geschikt is voor welke tuin. Wat overblijft wordt opgeslagen in zogenaamde boomhubs. In februari worden er dan nog extra ophaalmomenten georganiseerd.

 

Helpen bij de zaailingen-oogst?

Lijkt het je leuk om van 10:00 tot 12:00 uur te helpen bij de oogst? Geef je dan op via jaarvandetuin@leiden.nl.

 

Meer Bomen Nu

De actie is opgezet in samenwerking met Meer Bomen Nu. Het is een vervolg op het initiatief van Ant Brandenburg die vorig jaar zaailingen oogstte in Wijkpark Merenwijk. Meer Bomen Nu oogst door het hele land zaailingen, die een tweede kans krijgen bij burgers en boeren. Op deze manier willen zij deze winter 1 miljoen zaailingen planten. Vrijwilliger worden bij Meer Bomen Nu? Aanmelden kan via www.meerbomen.nu.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier