Jaar van de tuin

Leiden werkt hard aan het vergroenen van de stad. Groen zorgt voor opvang van water bij hoosbuien, uitbreiding van de biodiversiteit en biedt dieren beschutting en voedsel. Meer dan de helft van het oppervlak van Leiden is van particulieren en bedrijven. Het doel van het Jaar van de Tuin is om zoveel mogelijk inwoners bewust te maken van de voordelen van vergroening en de mogelijkheden van hun tuin.

2021 stond in het teken van het Jaar van de Tuin. Een thema om inwoners tips en tricks te geven om hun tuin of balkon te vergroenen en aantrekkelijk(er) te maken voor insecten en vogels. Elke week werd er met een grote groep vrijwilligers een speciale tv-aflevering rondom het thema gemaakt.

Met 31309 gewipte tegels, 226 geadopteerde boompjes, 17175 bestelde krokusbollen, 33 tv-afleveringen van Jaar van de Tuin, twee drukbezochte webinars voor de bijentelling en vogeltelling, twee online groenadviesuurtjes, een goed lopende  regentonnenactie in samenwerking met Hoogheemraadschap Rijnland en een ‘vergroen-je-tuin-wedstrijd’ kan het Jaar van de Tuin zeker een succes worden genoemd. Dit was nooit gelukt zonder alle enthousiaste inwoners en zonder de enorme inzet van de grote groep vrijwilligers, groengroepen zoals Groenoord-Zuid, Zeeheldenbuurt, Prof-Burgwijk en Stevenshof plus organisaties als Naturalis en de Hortus.


Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier