Duurzaam Ondernemen

Eerste tiny offices op The Field open

De Duurzaamste kilometer van Nederland ligt midden in Leiden. Op donderdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, werd dat weer wat meer zichtbaar op The Field. Die dag openden wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) samen met Bastiaan de Roo (Directeur PLNT) hier drie kleine, uit afvalmaterialen opgebouwde kantoortjes. Ewout Karel, Innovatiemanager bij het Futurelab van T-Mobile gaf een luchtkwaliteitsmeter cadeau die meetresultaten via een website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) openbaar maakt.

De kleine kantoortjes, ook wel tiny offices genaamd, staan op The Field. Dat is het groen van de voormalige Kweektuin van het Singelpark in het Stationsgebied. The Field in het Stationsgebied wordt dé proeftuin voor duurzaamheid en circulariteit in Leiden. Verschillende organisaties experimenteren samen en daardoor verandert en verrast het gebied steeds weer.

Circulair
De gebruikte materialen van de tiny offices komen uit andere locaties in de stad en regio. De wanden en bodem zijn bijvoorbeeld vervaardigd uit restmateriaal van het 41ste lustrum van Minerva en de isolatie van de wanden is gemaakt van oude spijkerbroeken. Wethouder Fleur Spijker: “Deze drie tiny offices voegen reuring toe aan het gebied en zijn voor iedereen te gebruiken. Dat maakt het echt een project voor en door Leidenaren. De ervaringen en kennis die we hier opdoen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, passen we meteen toe in de stad. De luchtkwaliteitsmeter is daar een mooi voorbeeld van!”

Inzicht in de luchtkwaliteit
“De meter meet realtime onder andere de hoeveelheid fijnstof in het gebied,” verklaart Karel. “Elke minuut stuurt de meter via een energiezuinig internet-of-things-netwerk data naar het platform van het RIVM: samenmeten.rivm.nl. Daarmee krijgt de community van de Duurzaamste Kilometer inzicht in de resultaten van alle inspanningen en dragen we graag een steentje bij aan een duurzamer Nederland.”

Creatieve broedplek te huur
Bastiaan de Roo: “The Field wordt een plek waar we de transitie naar een schone, eerlijke, duurzame en veerkrachtige economie willen gaan versnellen. Ze worden een creatieve broedplek waar samen met de stad gewerkt gaat worden aan oplossingen voor de uitdagingen in het stedelijk gebied.”

Wilt u een kantoortje gebruiken of een bijeenkomst organiseren op The Field? Heeft u materialen of innovaties, die hier een plek kunnen krijgen? Neem dan contact op met contact@plnt.nl of bel 071-5272467.

Duurzaamste Kilometer van Nederland en Sponge
The Field is onderdeel van de ‘Duurzaamste Kilometer van Nederland’. Bedrijven, overheden en maatschappelijke instellingen werken hierin samen om het gebied rondom Leiden Centraal – waar dagelijks meer dan 70.000 mensen gebruik van maken – vóór 2025 te veranderen in het meest duurzame binnenstedelijke stukje Nederland. Kijk voor meer informatie op www.duurzaamstekilometer.nl. Deze ontwikkeling is medegefinancierd door het Europese SPONGE2020 project www.gagoed.nl/leiden-sponge2020.

FOTO: Hielco Kuipers

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier