Biodiversiteit

Tip

Zo krijg je meer vogels, vleermuizen en bijen in je tuin

Een groene tuin is fijn voor jezelf; het is er lekker koel in de zomer, de lucht is er schoner en bij een zware regenbui kan het water goed wegzakken in de bodem. Jouw groene tuin is ook fijn voor de natuur in Leiden! Het biedt leefruimte aan bijen, vlinders, vogels en zelfs vleermuizen.

 

Tips voor een levende tuin
Wil jij ook genieten van meer leven in je tuin? Bekijk dan deze tips om meer vogels, vleermuizen en bijen in je tuin aan te trekken.

  • Kies de juiste planten
    Voor iedere soort vogel of insect zijn weer andere bomen, klimplanten en tuinplanten interessant. Lees hier waar je op moet letten en voor de top 10-lijst met beste planten voor bijen.
  • Ook met water zorg je voor leven in de tuin. Dit kan variëren van waterschalen waar vogels drinken of badderen, tot uitgebreide vijvers. Zo kun je bijvoorbeeld libellen en padden zien in je eigen tuin.
  • Vleermuizen help je met een fijne leefomgeving in de Leidse stadstuinen. Dat kan met nestkastjes of zelfs speciale dakpannen. Geen zorgen, vleermuizen beschadigen je dak niet! Wat ze wel doen, is kleine insecten eten zoals muggen.
  • Veel meer informatie en tips vind je op Huisje Boompje Beter Leiden

 

 Aan de slag: vogelvriendelijk

Bekijk de website van de Vogelbescherming voor praktische tips om je tuin vogelvriendelijk te maken. Ook kun je van deskundige vrijwilligers van de Vogelbescherming een persoonlijk advies op maat krijgen. Vind hier een tuinvogelconsulent in de buurt.

Je kunt ook meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling. Het is leuk en gemakkelijk om mee te doen. De telling geeft een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Aan de slag: bijenvriendelijk

Lees allerlei tips voor een bijenvriendelijke tuin op de website van Stichting Milieu Centraal. Deze brochure laat overzichtelijk zien welke bomen en planten gunstig zijn voor bijen, hommels en ook vlinders.

Kom in 2021 in actie voor de wilde bij tijdens de Nationale Bijentelling! Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op deze website wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 16 bijensoorten die je in je tuin kunt tegenkomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier