Roodenburgerdistrict

Alfons Ramb & Tineke Mook

Alfons Ramb

Al woon ik nu in Leiderdorp, ik ben geboren in Leiden. Ik voel me dan ook als echte Leidenaar verbonden met deze stad. Sinds 2013 ben ik als vrijwilliger bij EnergiekLeiden betrokken als projectleider voor allerlei activiteiten die te maken hebben met energiebesparing en verduurzaming van de energiebehoefte voor particulieren, organisaties en bedrijven.
Ik vind het belangrijk om onze planeet zo goed mogelijk achter te laten voor toekomstige generaties. Minstens even belangrijk als de mogelijkheid om ons economisch te kunnen blijven ontwikkelen.

Nu er steeds meer groene technieken beschikbaar komen die een goed alternatief vormen om in onze energie- en mobiliteitsbehoefte te voorzien, zie ik het als een uitdaging om deze twee doelen meer met elkaar overeen te laten komen. Om die reden wil ik mensen of partijen in mijn omgeving meenemen in de mogelijkheden en helpen om een zo efficiënt mogelijke energiehuishouding te realiseren.

Tineke Mook

Mijn invalshoek in duurzaamheid was altijd de natuur en het groen in en om de stad Leiden, waar ik nu zo’n 35 jaar woon, onder meer in het centrum en in de Professorenwijk. Bij Tuinvereniging Cronesteijn heb ik een gemengde moestuin-boomgaard op het biologische pad. Als bestuurslid bij de lokale afdeling van Velt, de Vereniging van Ecologisch Leven en Tuinieren, zet ik me onder meer in voor een pesticidenvrije, insectenvriendelijke omgeving. Bij EnergiekLeiden heb ik me aangesloten om me te kunnen ontwikkelen op het gebied van schone energie en zo meer te kunnen doen voor het milieu en het behoud van onze aarde.

Wijkambassadeurs in Roodenburg

EnergiekLeiden verspreidt informatie en organiseert informatieavonden in de wijken Cronestein, Professorenwijk, Burgemeesterswijk, Rijndijkbuurt, Roomburg, Meerburg en Waardeiland. We maken mensen enthousiast voor energiebesparing en dagen hen uit om alvast gemakkelijke maatregelen te nemen, zoals de aanschaf van led-lampen of het toepassen van tochtstrippen en radiatorfolie.Tegelijkertijd bieden we huiseigenaren de mogelijkheid een energiescan uit te laten voeren in de vorm van een uitgebreide huisopname.

Advies en energiescan

In de wijkgerichte aanpak van EnergiekLeiden in samenwerking met Susteen bestaat regelmatig de mogelijkheid een gratis energiescan te laten uitvoeren. We geven huiseigenaren in het Roodenburgerdistrict door middel van deze maatwerk-scans inzicht in de mogelijkheden en de kosten voor verduurzaming. De focus bij de energiescan ligt op woningen die zijn gebouwd vóór 1983. De huiseigenaren ontvangen een rapport met informatie over mogelijkheden om hun woning te verduurzamen, de kosten die hiermee gemoeid zijn en de besparingen die zij tegemoet kunnen zien.

Subsidies

Daarnaast krijgen de eigenaren informatie over eventuele subsidie, regelgeving en groene leningen aangevuld met passende offertes. Naast de specifieke gegevens krijgt men algemene informatie over energiebesparing, quick wins en succesverhalen.

Zo beperken we schadelijke uitstoot tot een minimum en profiteren huiseigenaren tegelijkertijd van lagere energiekosten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief