Biodiversiteit

Toch verharding? Ga voor waterdoorlatende grondbedekkers!

Een groene tuin heeft vele voordelen. Maar soms is verharding nodig, bijvoorbeeld bij het terras, tuinpaden en de oprit. Ga in dat geval voor waterdoorlatende grondbedekkers! Op die manier help je alsnog mee om wateroverlast in jouw buurt tegen te gaan.

  • Regenwater kan door de verharding heen in de bodem wegzakken. Dat voorkomt wateroverlast op straat en in je tuin bij hevige regenbuien.
  • Meer natuur. Waterdoorlatende grondbedekkers zijn beter voor de biodiversiteit dan volledige verharding. Je biedt zo meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven.
  • Minder hitte. Een tuin met waterdoorlatende grondbedekkers wordt in de zomer minder heet.

Op de website van Huisje Boompje Beter staan verschillende soorten waterdoorlatende grondbedekkers. Je kunt denken aan grondbedekkers zoals houtsnippers, cacaodoppen, schelpen of grind. Liever bestrating? Kies dan bijvoorbeeld grasbetonstenen, poreuze klinkers of leg een open bestratingspatroon. Ook een mooie oplossing is een houten vlonder als terras of tuinpad.

Ga aan de slag met dit stappenplan:

  1. Meet het oppervlak (m2)
  2. Vraag een offerte aan bij een aannemer, of ga naar de winkel en doe het zelf
  3. Laat je buren weten wat je doet en waarom, misschien willen ze ook meedoen

Meer lezen? Bekijk deze folder over een watervriendelijke tuin.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier