Biodiversiteit

Benut overtollig regenwater!

Bij zware regenbuien denken we al snel aan wateroverlast op straat of zelfs in je huis. Logisch dus dat we regenwater zo snel mogelijk willen afvoeren. Maar hevige regen biedt ook kansen. Met simpele acties zorg je ervoor dat overtollig regenwater bewaard blijft. Dat kun je mooi benutten in droge perioden!

Zo makkelijk kan het zijn: de regenton
De regenton is één van de meest simpele manieren om regenwater te gebruiken. Hiermee vang je water op uit de regenpijp. Je koopt een regenton bij de lokale tuinwinkel of online, in allerlei vormen en maten. Deze is eenvoudig zelf aan te sluiten.

Wat? Het meest bekende object om regenwater op te vangen is de regenton. Andere opties zijn een regenwaterzuil of een regenschutting.

Waarom? Regenwater opvangen betekent gratis water voor je planten! Zo bespaar je drinkwater. Bovendien is regenwater zachter dan drinkwater (het bevat minder kalk) en dat is beter voor de planten. Denk er wel aan dat een regenton ook vol raakt, dus zorg voor een noodafvoer.

Hoe? Kijk hier voor instructiefilmpjes, een stap-voor-stap uitleg, tips en voorbeelden. Ook dit infoblad biedt overzichtelijke informatie.

Ga een stap verder

Je kunt regenwater opvangen in een object zoals een regenton, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld bergen op het dak, bovengronds in de tuin of onder de grond. Afhankelijk van je keuze kun je zo meer water opslaan dan met een regenton. Of combineer je wateropvang met een mooie vijver. Er zijn zelfs systemen mogelijk om regenwater te gebruiken voor toiletspoeling of de wasmachine. Keuze genoeg!

Wat past bij mij?
De beslisboom van Waterklaar helpt jou bij alle mogelijkheden om regenwater te benutten. Op basis van jouw wensen kom je uit bij een aanpak. Bijvoorbeeld ‘bergen op het dak’ of ‘bovengrondse opvang in de tuin’. De laatste keuzes zijn dan nog aan jou. Klik door op de website om per maatregel te lezen over kosten, ruimtegebruik, moeilijkheid, onderhoud, enzovoorts. Zie ook de oplossingenbrochure.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier