Polderdak Lorentz
Polderdaken, ook wel groenblauwe daken genoemd, zijn groene daken met onder de groene laag een extra laag om regenwater vast te houden. Dat helpt tijdens een extreme regenbui om de kans op (schade door) wateroverlast te verminderen; het water wordt namelijk vertraagd afgevoerd vanaf het dak naar het riool. Het water dat op het dak wordt opgevangen kan ook nog eens van pas komen, bijvoorbeeld om groen van water te voorzien in droge perioden.
In Leiden wordt geprofiteerd van de voordelen van een polderdak op de Lorentz, het eerste nieuwbouwproject in de herontwikkeling van het Leidse Stationsgebied. Dit multifunctionele gebouw combineert wonen, kantoren, winkels en horeca en heeft daarnaast twee robuust woontorens. Op één van de torendaken ligt een polderdak met revolutionair waterbergingssysteem.
Via retentiekratten (kratten waarin regenwater kan worden opgevangen) wordt een flinke waterbuffer gerealiseerd. De afvoer van de buffer is voorzien van een Smart Flow Control, ofwel een ‘slimme meter’. Het systeem weet wanneer er een bui op komst is en regelt vervolgens zelf de waterdoorlating. Het opgevangen water kan worden gebruikt om de planten op het lager gelegen groene dak van water te voorzien. Is er een bui op komst? Dan leegt het systeem automatisch, zodat er weer genoeg bergingscapaciteit is. Een superslim dak, dat voor het eerst in Nederland wordt gerealiseerd.
Lees op de website van Lorentz meer over dit polderdak. Lees op de website van Rainproof algemene informatie over de werking en voordelen van een polderdak op je bedrijfspand.