Circulaire Economie

Aan de slag met circulaire bouw!

Er worden meer nieuwe grondstoffen gebruikt dan waar de aarde jaarlijks in kan voorzien, we teren dus in op de voorraad van grondstoffen. Om schaarste en de bijbehorende gevolgen daarvan, zoals stijgende materiaalprijzen en leveringstekorten te voorkomen, moeten grondstoffen en materialen vaker worden hergebruikt. We werken aan een economie waarin slimmer en zuiniger wordt omgegaan met materialen en grondstoffen, we werken aan een circulaire economie.

Ben jij actief in de bouwsector en wil je ook aan de slag met circulariteit? Op deze pagina vind je alle informatie om de eerste stappen te zetten.

Wat is circulaire bouw?
Circulair bouwen is duurzaam bouwen waarbij de principes van circulariteit worden toegepast. Een bouwwerk is circulair als er in het ontwerp, in de uitvoering, bij het beheer en bij het einde van de levensduur maatregelen zijn genomen om het gebruik van (nieuw) materiaal te beperken, milieu-impact over de hele levenscyclus te minimaliseren en om materialen opnieuw te kunnen gebruiken aan het einde van de levensduur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van tweedehands materialen of een multifunctioneel of losmaakbaar ontwerp.

Een drietal aansprekende voorbeelden in de Leidse regio zijn:

BioPartner 5 op het Leiden Bio Science Park
Circulair paviljoen The Field
De Deltabrug in de Lammenschansdriehoek

Waarom zou ik circulair gaan bouwen? 
De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe. Om te voorkomen dat de eindige voorraad aan grondstoffen op (korte) termijn uitgeput raakt en om onze CO2-uitstoot te verlagen, moeten we ons huidige economische systeem kritisch bekijken. Er worden te veel primaire grondstoffen gebruikt en er worden te weinig materialen hergebruikt. Om hergebruik te stimuleren, werken we aan een economie waarin slimmer en zuiniger wordt omgegaan met materialen en grondstoffen, we werken aan een circulaire economie.

Uit nationale cijfers blijkt dat de bouwketen verantwoordelijk is voor o.a. 50% van al het primaire grondstofgebruik en 35% van de totale CO2-uitstoot in Nederland. In Leiden gaan we door de grote verstedelijkingsopgave de komende jaren veel bouwen. Hier gaat veel materiaal in- en uitstroom, en CO2-uitstoot mee gepaard en dit benadrukt het belang van circulaire werkprincipes in de bouw.

Naast de voordelen voor het milieu en onze grondstoffenvoorraad, brengt een circulaire bouwsector ook specifieke voordelen voor ondernemers zelf. De stijgende materiaalprijzen en de mogelijke leveringstekorten gaan een steeds grotere rol spelen bij toekomstige projecten. Door meer materialen her te gebruiken en bouwwerken te ontwerpen met het oog op toekomstig hergebruik, kunnen ondernemers bovenstaande gevolgen beperken.

Om de transitie naar een circulaire bouwsector te realiseren hebben we alle betrokken partijen en belanghebbenden binnen de bouwketen hard nodig. Alleen samen kunnen we deze resultaten bereiken en anderen motiveren om hetzelfde te doen.

Hoe kan ik aan de slag gaan met circulair bouwen?
Hoe je zelf kunt bijdragen aan circulariteit in de bouwsector is sterk afhankelijk van welke schakel je bent in de bouwketen. Een opdrachtgever kan bijvoorbeeld circulaire gunningscriteria opstellen, een ontwikkelaar kan circulaire keuzes maken bij het inkopen van materialen en een sloopbedrijf kan inzetten op slopen ten behoeve van hoogwaardig hergebruik, enzovoort.

Om je een beetje op weg te helpen, zetten we de beste bronnen van informatie op een rijtje.

Platforms:

De Circulaire Bouweconomie: De Circulaire Bouweconomie staatbomvol nieuws, kennis, handvattenen inspiratie over circulaire bouw in alle soorten en maten.

Cirkelstad: Cirkelstad is een platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector. Cirkelstad richt zich op circulair en inclusief beleid, inkoop en ontwerp en circulaire en inclusieve realisatie van bouw en sloop.

Platform CB’23: Op zoek naar goede partijen voor je circulaire bouwproject? Platform CB’23 verbindt partijen met circulaire ambities aan elkaar, zowel in de GWW-sector als in de woning- en utiliteitsbouw.

BouwCirculair & SloopCirculair: Het netwerk verbindt alle schakels in de keten en organiseert bijeenkomsten, verzorgt cursussen, initieert projecten en ontwikkelt praktische toepasbare instrumenten.

Handvatten:

RVO: Wil je circulair bouwen, maar weet je niet hoe? Dit stappenplan circulair bouwen helpt je op weg.

Platform CB’23 Leidraad: De Leidraad Circulair Ontwerpen biedt handreikingen en tools, zoals ontwerpstrategieën en randvoorwaarden, om circulair ontwerpen gemeengoed te maken.

Pianoo Circulariteit in het inkoopproces

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier