Circulaire Economie

Plastic altijd slecht?

Heb jij je ook wel eens afgevraagd waarom komkommer soms in plastic zijn verpakt?
Mei staat in het teken van plastic vrij. Kom je nou ook plastic tegen waarvan je denkt is dit nou goed ja of nee? Via gagoed@leiden.nl  konden jullie je vragen stellen. Hieronder de antwoorden van Milieu-centraal:

1. Wanneer is plastic goed of slecht?
Een kort en bondig antwoord op deze vraag is niet makkelijk te geven. Er spelen vele aspecten mee.
Plastic verpakkingen bijvoorbeeld. Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Eten blijft vaak langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe etenswaren te kopen. De verpakking zorgt maar voor zo’n 10 procent van de milieu-impact van voedsel. 15 procent zit in voedselverlies (eten weggooien) en de rest zit in het voedsel zelf (de teelt en transport).
Wanneer plastic verpakking gescheiden worden ingeleverd kan deze gerecycled worden. Van het ingezamelde plastic worden allerlei nieuwe dingen gemaakt, bijvoorbeeld shampooflessen, broodtrommels en emmers.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan. Zorg er dus voor dat plastic niet op straat of in de natuur belandt.
Is papier beter dan plastic? Kan ik beter bier in een statiegeldflesje kopen dan in blik? Zijn doperwten in een pot beter dan in blik? Milieu Centraal krijgt vaak vragen welke verpakking het minst slecht is voor het milieu. Dat is helaas vaak niet makkelijk te zeggen. Op Milieuvriendelijke verpakking kiezen hebben we een paar afwegingen voor je op een rij gezet.

2. Van welk materiaal zijn die herbruikbare zakjes gebruikt voor groente, fruit en brood? Ik kocht ze maar weet niet of ik daar goed aan deed? Want als ze van plastic zijn en je doet ze in de was, dan komen er vast microplastics vrij.Hier heeft Milieu Centraal geen antwoord op. De Volkskrant heeft hier in 2018 een artikel aan gewijd.

3. Komkommers is plastic? Onzin! Ze zitten keurig verpakt in hun eigen schil.
Natuurlijk moeten we onnodige verpakkingen voorkomen, maar vaak hebben verpakkingen de functie om het product te beschermen tegen beschadiging of bederf. Een beschadigd, bedorven of kapot artikel kan een grotere impact hebben op het milieu dan de verpakking zelf. Zo tikt een weggegooide komkommer (voedselverspilling) harder door qua milieu impact dan z’n plasticje.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier