Circulaire Economie

Sloophout en bedrijfskleding grondstoffen voor nieuwe meubels

Dennis van der A werkt bij DZB Leiden en stuurt medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt aan in de houtwerkplaats. Ruim een jaar geleden vatte Dennis met zijn collega’s het plan op om deze werkplaats een nieuwe boost te geven. Met zijn liefde voor hout en gevoel voor ontwerp zette zij gezamenlijk hun schouders eronder en maakte van de werkplaats weer een dynamische en mooie werkplek met vernieuwende ideeën en nieuwe kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De samenwerking tussen Dennis van DZB Leiden (re-integratiebedrijf voor de regio 071) en het gemeentelijk ontwerpteam van groen en openbare ruimte, ontstond toen een medewerker Circulaire Economie van de gemeente hen met elkaar in contact brachten. Frank Kalshoven, Ontwerper Buitenruimte, ging vervolgens zelf eens kijken bij het houtbedrijf. ‘Het verhaal sprak me erg aan,’ zegt Frank. ‘Vooral het ambachtelijk werken. We willen graag dingen maken die niet standaard in de markt zijn te krijgen. De DZB Leiden kan dat, ideeën concreet maken. En als het dan ook nog circulair kan, is dat heel mooi.’ Naast de gemeente hebben ook marktpartijen de houtwerkplaats van de DZB weten te vinden om sloophout te laten verwerken tot bruikbaar hout.

Hergebruik oude bedrijfskleding
Maar er wordt niet alleen circulair hout gebruikt. ‘We zijn recent ook gestart met het gebruik van gerecycled materiaal uit plastic en oude bedrijfskleding. Ideaal materiaal voor plantenbakken buiten en stadsbanken.’ Een voorbeeld van zo’n bankje staat nu voor het circulaire Paviljoen The Field in het stationsgebied van Leiden en onderdeel van de Duurzaamste Kilometer van Nederland.
Dennis: ‘We werken zo veel mogelijk circulair en de vraag blijft groeien. We werken niet alleen met sloophout en gerecycled kunststof, ook bomen die worden gerooid in Leiden verwerken we tot bijvoorbeeld nieuw straatmeubilair wat we dan weer terugplaatsen in de gemeente.’

Herinrichting Blekerspark
Frank vertelt dat de gemeente duurzame keuzes wil maken. ‘Zo gingen we het Blekerspark herinrichten. Tijdens het werk werden veel damwandplanken eruit gehaald. Normaal worden die afgevoerd, maar wij wilden ze graag hergebruiken. Dit betekende dat we anders moesten gaan denken.
Niet automatisch afvoeren, maar stellen dat je het wilt hergebruiken. Kijken wat er ligt en wat je ermee kunt. De aannemer heeft de planken opgeknapt en hiervan een steiger aangelegd in combinatie met bamboe, ook een duurzaam product. De werknemers van de DZB-houtwerkplaats hebben een heel mooi mussenhotel, naar ontwerp van Frank, gemaakt dat nu hangt aan de zijmuur van het gebouw in het park.’

Leidse samenwerkingen
‘We proberen vooral lokaal te werken,’ zegt Dennis. ‘We willen niet de besparing die we aan de ene kant maken, vervolgens weer verspillen aan brandstof. Frank en ik houden elkaar op de hoogte. Wat de gemeente wil en wat wij binnen krijgen aan gebruikt hout. Dan bekijken we waarvoor we het kunnen hergebruiken.’ Naast de samenwerking met gemeente Leiden werkt DZB ook samen met het Circulair Warenhuis. ‘Zij doen al heel veel op het gebied van circulariteit met textiel en plastic,’ vertelt Dennis. ‘Per week zamelen zij maar liefst 12.000 kilo hout aan oude meubels in. Niet alles is bruikbaar, maar wel heel veel. De meubels verwerken we nu samen tot planken waarvan we nieuw meubilair maken met een heel eigentijdse, trendy look, dat vervolgens weer wordt verkocht in het Circulair Warenhuis. Dat is echt maximaal circulair.’

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier