Biodiversiteit

Leiden krijgt internationaal kwaliteitskeurmerk voor ecologisch herstel


Op 24 juni 2020 heeft wethouder Ashley North (duurzaamheid) namens Leiden de intentieverklaring ondertekend voor het verkrijgen van het VCA-keurmerk. Het is een internationaal kwaliteitskeurmerk voor de wijze waarop gewerkt wordt aan ecologisch herstel. VCA staat voor Verified Conservation Area. Na het ondertekenen van de intentieverklaring krijgt gemeente Leiden het VCA-keurmerk. samen met de gemeente Zoetermeer, gemeente Alphen a/d Rijn, gemeente Leiderdorp, gemeente Zoeterwoude, coöperatie De Groene Klaver, Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland.
Het keurmerk is een beloning voor de gezamenlijke inspanningen om de regio interessanter te maken voor bijen en andere bestuivers. Dit doen we o.a. via de samenwerking in het Groene Cirkel Bijenlandschap. Hierin werken wetenschap, overheden, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, agrariërs en inwoners samen om de verschillende soorten bijen en andere bestuivende insecten in de regio te vergroten. Samen werken we aan een bijenlandschap, een ecologisch netwerk dat bestaat uit bij-vriendelijke, bloemrijke terreinen, zoals bermen, oevers, parken, bedrijfsterreinen, natuurgebieden, landbouwpercelen en tuinen.
In Leiden wordt aan het bijenlandschap gewerkt door o.a.
  • Aanleg van geveltuintjes en boomspiegels te stimuleren met aandacht voor onbespoten (zonder gif) planten die interessant zijn voor bijen en andere bestuivers.
  •  Op verschillende plekken in de stad krijgen bloemen die bijen en andere bestuivers graag bezoeken (voor voedsel) meer de ruimte. De natuur heeft wel even de tijd nodig om te veranderen naar bloemrijk-/kruidenrijk grasland.
  • Het stimuleren van groene daken. De plantjes op het dak kunnen een voedselbron zijn voor bijen.
Wil je meehelpen aan het bijenlandschap?
  • Vergroen je (gevel)tuin: tegel er uit, plant er in!
  • Adopteer een boomspiegel
  • Gebruik onbespoten (zonder gif) planten die interessant zijn voor bijen
  • Doe mee met de jaarlijkse bijentelling
  • Open je eigen bijenbar: zet een ondiep schaaltje water met steentjes erin neer voor de bijen waar ze wat kunnen drinken

Samen aan de slag!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier