Biodiversiteit

Kunnen we meeuwen op afstand houden?

Meeuwen horen net als andere vogels bij de stad. De aanwezigheid van meeuwen in de stad veroorzaakt soms wel voor overlast voor omwonenden, met name in het broedseizoen. De broedperiode van meeuwen is van halverwege april tot en met augustus.

De gemeente Leiden biedt met de Stadsmeeuwenwijzer informatie over meeuwenoverlast en wat je er tegen kunt doen. Voorkomen dat meeuwen op daken een nest bouwen en eieren leggen is nog altijd dé manier om meeuwenoverlast te verminderen. Belangrijkste tip is om je dak vrij te houden van nestmateriaal. Maar het aanleggen van een groen dak biedt ook een kans!

Voor meeuwen zijn daken met grind aantrekkelijk om nesten te bouwen. Met een intensief groen dak maak je jouw dak minder aantrekkelijk voor meeuwen. Uit onderzoek blijkt dat meeuwen vermoedelijk niet graag op uitgebreide vegetatiedaken broeden. Let wel op dit voordeel geldt niet bij de aanleg van een sedumdak.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier