Biodiversiteit

2020 was het Jaar van het Dak

2020 was in Leiden het Jaar van het Dak. Bewoners en bedrijven kwamen in actie om met hun dak bij te dragen aan een leefbaar en duurzaam Leiden.

Filmpje

Wat kunnen we met daken?

Daken bieden veel mogelijkheden voor Leiden. We kunnen er duurzame energie opwekken, de stad vergroenen en verkoelen, regenwater opvangen, de biodiversiteit stimuleren en leefruimte creëren. In 2020 hebben we hier extra op ingezet om samen de mogelijkheden nog meer te benutten.

Eén van de activiteiten vanuit het Jaar van het Dak was een winactie om Leidenaren uit te dagen tot innovatieve en creatieve ideeën om het Leidse dakoppervlak nog beter te gaan gebruiken. Inmiddels zijn de winnaars bekend. Iemand bedacht bijvoorbeeld een stadsmoestuin op daken, om groenten te verbouwen, elkaar te ontmoeten en te leren over urban farming. Bekijk hier een greep uit de meest bijzondere inzendingen en raak geïnspireerd!

Wat doe jij met je dak?

Via de campagnewebsite en social media ontvang je allerlei tips en inspiratie om ook met jouw dak een bijdrage te leveren aan een leefbaar Leiden. Op de website worden veel mogelijkheden geschetst:

 

Aan de slag!

Onderzoek wat je wensen zijn en wat de mogelijkheden zijn op jouw dak. Dan kun je zelf aan de slag, of op zoek gaan naar een uitvoerder voor je groene dak of zonnepanelen.

Vergeet niet: samen sta je sterk! Inventariseer eens of buren ook interesse hebben. Misschien kunnen jullie krachten bundelen. Of kosten delen en samen een uitvoerder inhuren.

Heb je vragen over bijvoorbeeld subsidie- en aanschaf mogelijkheden? Schakel dan een dak-coach in voor persoonlijk advies. Dak-coaches zijn de wijkambassadeurs verbonden aan het initiatief Leiden Ga Goed. Kom hier in contact met jouw dak-coach.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier