Biodiversiteit

Groene Tuinen wedstrijd in Noorderkwartier Oost

In het voorjaar van 2018 namen bewoners van het Noorderkwartier Oost deel aan een Groene Tuinen wedstrijd. Zij werden uitgedaagd om ideeën te verzinnen om samen met de buren hun wijk te vergroenen. Bij hevige regenval heeft deze wijk namelijk vaak last van wateroverlast. Groene tuinen kunnen daarin een groot verschil maken.

Filmpje

Wat is er bereikt?

De beste ideeën kregen een tuinmetamorfose door Eigen Huis & Tuin tv-tuinman Lodewijk Hoekstra. De winnaars zijn daarnaast benoemd tot groene ambassadeurs. Zij inspireren andere buurtbewoners. Zo leggen buren aan elkaar uit hoe belangrijk een groene tuin is en hoe eenvoudig deze gerealiseerd kan worden. Door samen te werken met buurtbewoners kunnen er meer groene tuinen ontstaan, waarmee de buurt steeds meer klimaatbestendig wordt.

Kijk hier voor meer informatie en foto’s van de resultaten.

Zelf aan de slag!

Ga eenvoudig en snel zelf aan de slag met een groene tuin. Een paar tegels eruit en planten erin is een simpel begin. Je kunt echter nog zo veel meer! Kijk hier voor de mogelijkheden en voordelen.

Meer weten? Er zijn veel websites met informatie, tips en voorbeelden:

  • Bij Rainproof lees je alle mogelijkheden om je tuin bestand te maken tegen hevige regen.
  • Waterklaar geeft informatie over maatregelen voor een klimaatbestendige tuin.
  • Lees bij Operatie steenbreek waarom het zo belangrijk is tegels te vervangen door groen
  • Bekijk Huisje Boompje Beter voor tips over een regenbestendige, koele en natuurrijke tuin
  • Check hoe goed je al bezig bent en krijg hulp bij jouw groene tuin via een handige app, de Nationale Tuincheck

 

SPONGE2020 Noorderkwartier OOST

De wedstrijd en andere groene acties in de wijk zijn onderdeel van het SPONGE2020 pilot project Noorderkwartier Oost. Leiden is partner in het Europese SPONGE2020 project (link artikel). Noorderkwartier Oost is één van de drie pilotprojecten van Leiden. Het is een oude wijk met smalle straten en weinig groen. De openbare ruimte in deze wijk wordt heringericht en de riolering wordt vernieuwd. Dit biedt een kans om hier aan de slag te gaan voor een klimaatbestendige wijk. Lees hier meer over de achtergrond en activiteiten.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier