Biodiversiteit

Groene daktuin als eyecatcher

Een groen bedrijfsgebouw als visitekaartje. Op verschillende manieren geef je jouw bedrijf een groene uitstraling. Bijvoorbeeld met een groene gevel of groen bedrijfsterrein. Maar ook een fraaie daktuin is een echte eyecatcher! Dat heeft een positief effect op zowel bezoekers als werknemers. En je hebt meteen een mooi terras, vergaderruimte met groen uitzicht of ontmoetingsplek.

PLNT: The Roof

Met zo’n groene daktuin springt je onderneming in het oog. Dat is ook de ervaring van PLNT Leiden. Zij opende in 2019 haar daktuin The Roof. De daktuin dient als gelegenheid voor werken, studeren, lunchen en borrelen. Tegelijkertijd is het een groene omgeving met aandacht voor de thema’s circulariteit, duurzaamheid en klimaatadaptatie.

De daktuin van PLNT draagt bij aan een klimaatbestendige en biodiverse omgeving. In plaats van een onbenut oppervlak, is het een groene en koele leefomgeving voor mens en dier. De weerbaarheid tegen extreme regen wordt in deze daktuin verder versterkt door het waterretentie systeem. The Roof wordt daarnaast benut voor testopstellingen van zonnepanelen, het houden van bijen en zelfs kippen en een heuse (educatieve) escape room over klimaatverandering. Een daktuin is het type groen dak waarmee je ook extra gebruiksruimte realiseert en dat kan goed van pas komen!

Aan de slag!

Benieuwd naar meer ervaringen en tips van PLNT? Neem dan contact op of neem een kijkje op de daktuin!

Zelf aan de slag met een daktuin op je bedrijfspand? Bij verschillende experts kun je advies inwinnen voor jouw specifieke situatie. Met een doordacht ontwerp creëer jij een daktuin die goed is voor de uitstraling van je bedrijf, de gezondheid en productiviteit van mensen en de biodiversiteit en klimaatbestendigheid van je omgeving.

Kijk ook eens in de Handleiding Natuurdaken voor meer informatie over een gebruiksdak.

Goed om te weten: met de MIA-Vamil regeling van de Rijksoverheid leg je een groen dak aan met financieel voordeel. Lees meer over deze investeringsaftrek of bekijk direct het onderdeel Vegetatiedak (code F6420) in de regeling. Daarnaast heeft de gemeente Leiden een duurzaamheidsfonds voor bedrijven. Het duurzaamheidsfonds is ook te gebruiken voor klimaatbestendige maatregelen. Lees hier  meer.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier