Biodiversiteit

Vergroen je dak!

Bij het nemen van isolerende maatregelen denk je niet gelijk aan het vergroenen van je dak. Toch kan dit een waardevolle investering zijn die je snel terugverdient. Een groen dak werkt isolerend en dat scheelt al gauw enkele graden! Dat zie je terug op je energierekening.

Afhankelijk van je dak en je eigen wensen kun je kiezen voor een groen dak voor de sier (extensief) of als een tuin waar je ook kunt lopen en zitten (intensief). Dit laatste vraagt een geheel andere aanpak en, heel belangrijk, een bouwvergunning. We adviseren je voor de aanleg van een intensieve daktuin een professional te raadplegen.

Voor de aanleg van een dak is het soms mogelijk subsidie of donaties te ontvangen. Bekijk de mogelijkheden hiervoor via de site gemeente Leiden. Een groen dak is redelijk eenvoudig zelf aan te leggen, maar controleer wel een aantal basisvoorwaarden:

  1. het dak moet minimaal 40 kg extra per vierkante meter kunnen dragen
  2. dakranden moeten minimaal 5 cm hoger zijn dan de dikte van het totale materiaal
  3. ligt het dak vol in de wind? verzwaar dan de randen met een tegel en gebruik vegetatiematten
  4. heeft het dak een helling van 45 cm of meer? dan is een anti-afschuifvoorziening noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor een professional.

Zelf aan de slag!

Een groen dak vraagt weinig tot geen onderhoud en is dus een simpele manier om Leiden groener & gezonder te maken. Een groen dak kun je in principe zelf aanleggen. Een korte speurtocht op internet levert vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen die thuis worden bezorgd. Wil je zeker weten dat je dak vele jaren meegaat, neem dan een hovenier in de arm voor advies en uitvoering.

 

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier