Biodiversiteit

Geveltuin; soorten, voordelen en aanleg

Een geveltuin is een strook met planten tegen de gevel van een gebouw. Een smal tuintje, met een grote impact. Het geeft je bedrijf een prachtige, groene uitstraling en draagt ook nog bij aan een omgeving die verkoeling biedt in de zomer en water beter opvangt bij hevige regen.

 De voordelen

Een geveltuin is eenvoudig en zonder al te veel kosten aan te leggen. Een kleine moeite met een hoop voordelen. Het draagt bij aan een groen imago voor je onderneming en dat straal je met een geveltuin direct uit aan bezoekers. Andere voordelen zijn:

 

  • Koele buitenruimte. Geveltuinen geven verkoeling rond je bedrijf. Vooral bladrijke planten verdampen water en dat werkt als natuurlijke airconditioning. Voor zowel gezondheid als productiviteit van de mensen bij je bedrijf is dat positief.
  • Energiebesparing. Wanneer klimplanten in een geveltuin de muur bedekken, heeft dat ook effect op de temperatuur binnen. Het zorgt voor warmte-isolatie in de winter en houdt het gebouw koel in de zomer. Dat scheelt in de energiekosten.
  • Minder wateroverlast. Door tegels langs de gevel te vervangen door een tuintje, kan het regenwater dat van de gevel afstroomt hier in de grond zakken. Het overtollig water gaat vertraagd de grond in of richting het riool. Bij een hevige regenbui betekent dit minder kans op schade door wateroverlast.
  • Luchtkwaliteit. Meer planten vangen samen meer fijnstof op uit de lucht. Daarbij geven planten zuurstof af, dat draagt bij aan een betere luchtkwaliteit bij je bedrijf.
  • Biodiversiteit. Een geveltuin is stadsnatuur en dat trekt bijen, vlinders en vogels aan. Dat bevordert de biodiversiteit in Leiden.

Heb je al planten bij je gevel staan, maar in potten? Overweeg dan toch wat tegels te verwijderen en je planten in de volle grond te zetten. Dan hoef je ze minder vaak water te geven!

De mogelijkheden

 

© Rainproof Amsterdam

 

De variatie in geveltuinen zit in de planten die je er in zet. Welke bloemen en planten in jouw geveltuin passen, heeft met verschillende zaken te maken:

  • Hoeveel zon staat er op je gevel? Een (half)schaduw gevel vraagt om andere beplanting dan een zonnige gevel. Lees suggesties voor planten in deze folder.
  • Welke dieren wil je aantrekken? Er zijn planten waar vlinders op afkomen en planten die vooral bijen en hommels aantrekken. Liever veel vogels? Denk dan aan bijvoorbeeld een klimop, kamperfoelie of hulst. Lees suggesties in deze folder.
  • Hoeveel ruimte is er? Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je één of meerdere rijen tegels verwijderen voor de geveltuin. Als de ruimte beperkt is, kan er ook één tegel uit met daarin een klimplant. Bedenk bij de plantkeuze ook dat de ene plant hoger wordt dan de andere. Een klimplant kan op een gegeven moment zelfs een groot deel van je gevel bedekken.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier