Biodiversiteit

Wat je wilt weten over groene daken: voordelen, soorten en aanleg

Een groen dak is een laag begroeiing op je normale dak. Dat ziet er mooi uit en zorgt ook voor waterberging, verkoeling en biodiversiteit. Een groen dak is een goede manier om bij te dragen een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving.

De voordelen

Groene daken hebben veel voordelen. Zowel voor jezelf als huiseigenaar of bewoner, als voor je omgeving. Bekijk hier een kort en bondig overzicht van de voordelen voor jou en anderen.

Waardevol

 • Bescherm je dak. Een groen dak beschermt de dakbedekking, waardoor dit twee keer zo lang mee gaat als een traditioneel dak.
 • Hoger rendement zonnepanelen. Een groen dak én zonnepanelen is een uitstekende combinatie. Het rendement van de zonnepanelen is tot 8% groter, door de koele groene onderlaag.
 • Waardevermeerdering woning. Een groen dak geeft uitstraling, wat gunstig is voor de waarde van de woning.

 

Gezonde leefomgeving

 • Verkoeling van omgeving & woning. Een groen dak zorgt voor verkoeling. Binnenshuis is het zomers tot wel 5 tot 8 graden koeler. Ook buitenshuis dragen de planten op je dak bij aan verkoeling op een hete dag, zeker wanneer er meer huizen met groene daken zijn.
 • Groen vangt regenwater op. Wanneer het regent, wordt het regenwater deels opgevangen door het groene dak. Dit vertraagt de afvoer van regenwater naar het riool of de bodem, waardoor je op straat minder risico loopt op wateroverlast.
 • Zuivering van de lucht. De vegetatie op een groen dak filtert fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof, wat de luchtkwaliteit kan verbeteren.
 • Meer biodiversiteit. Een groen dak biedt extra ruimte voor vlinders, bijen en vogels.

 

Ook niet onbelangrijk: een groen dak vraagt weinig tot geen onderhoud. Het is dus een simpele manier om je woning én Leiden groener en gezonder te maken!

De mogelijkheden

Groene daken zijn er in verschillende soorten en maten. Welk type voor jou geschikt is, hangt af van je huidige dak en je wensen.

 • Een standaard (‘extensief’) groen dak met een dunne laag planten (zoals sedum, mossen, grassen en kruiden). Lichtgewicht, onderhoudsarm en te combineren met zonnepanelen.

Kostenindicatie: vanaf € 25,00 tot € 65,00 per m2

 • Een (‘intensief’) natuurdak met gevarieerde beplanting (zoals grassen, bloemen, struiken of zelfs bomen). Dit is zwaarder en vraagt wat meer onderhoud, maar de voordelen zijn groot en het uitzicht prachtig.

Kostenindicatie: vanaf € 40,00 per m2

 • Een blauw-groen dak is een groen dak met een slim watersysteem. Het heeft de voordelen van een groen dak, plus meer ruimte voor het opslaan én verwerken van regenwater.
 • Een daktuin is een intensief dak waar je op kunt verblijven, zoals in een tuin. Dit biedt veel gebruiksmogelijkheden. Hier is wel een bouwvergunning voor nodig.


Aan de slag!

Spreken de voordelen je aan en overweeg je een groen dak? Een groen dak kun je zelf aanleggen. Op internet vind je vele mogelijkheden op om kant-en-klare pakketten te kopen die thuis worden bezorgd. Je kunt ook hulp inschakelen voor advies en uitvoering. Er zijn in Leiden verschillende organisaties en bedrijven die je kunnen begeleiden.

Wellicht hebt je eerst nog vragen. Is mijn dak hiervoor geschikt? Wat gaat het kosten? Welk type groen dak past bij mij? Deze websites geven verdere informatie:

 • Waterklaar biedt een brochure met informatie over groene daken, zoals aandachtspunten, onderhoudstips en de benodigdheden voor aanleg.
 • Rainproof schetst de mogelijkheden voor groene daken op haar website en in folders.
 • Heb je vragen over bijvoorbeeld subsidie- en aanschafmogelijkheden? Schakel dan een dak-coach in voor persoonlijk advies. Dak-coaches zijn de wijkambassadeurs verbonden aan het initiatief Leiden Ga Goed.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de gemeentelijke nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Het aanmeldformulier staat helemaal onderaan de pagina.

naar aanmeldformulier